Buschenschank
Törggelen w miejscu pochodzenia
Autentyczny zwyczaj, którego można doświadczyć
Törggelen to nie tylko Törggelen. Tylko w południowotyrolskich winiarniach, tylko tam, gdzie rosną kasztany i winorośl i tylko jesienią można autentycznie doświadczyć tego południowotyrolskiego zwyczaju. Inicjatywa „Törggelen am Ursprung” pokazuje, gdzie można skosztować autentycznych Törggelen.
Törggelen to nie tylko Törggelen. Tylko w południowotyrolskich winiarniach, tylko tam, gdzie rosną kasztany i winorośl i tylko jesienią można autentycznie doświadczyć tego południowotyrolskiego zwyczaju. Inicjatywa „Törggelen am Ursprung” pokazuje, gdzie można skosztować autentycznych Törggelen.
Południowotyrolskie Buschenschänke, które są częścią inicjatywy „Törggelen am Ursprung”, oferują domowe potrawy, całkowicie domowe wino i lokalne kasztany.
„Buschen” jako znak rozpoznawczy
Są one rozpoznawalne dzięki zawieszonemu nad wejściem znakowi „Buschen” i znajdują się wzdłuż Szlaku Kasztanowego Doliny Eisack oraz na klasycznych obszarach uprawy winorośli i kasztanów w Południowym Tyrolu wokół Bolzano, w regionach Unterland i Überetsch, jak również w Dolinie Etsch, Burggrafenamt i obszarze Völser. Co je łączy: w oryginalny sposób celebrują południowotyrolski zwyczaj – tylko jesienią i tam, gdzie rosną winogrona i kasztany. Wszystkie uczestniczące w programie Buschenschänke spełniają również kryteria jakości marki „Roter Hahn”.
Typowe Törggelemenü
W jesiennym Törggelen, gościom serwuje się najlepsze dania kuchni wiejskiej z wielu produktów rolnych i przygotowane z miłością. Na stół podawana jest zupa kiełbasiana, "Kasnocken" lub "Schlutzer" jako przystawki oraz półmisek z mięsem surowym, żeberkami, różnymi kiełbasami, knedlami i kapustą kiszoną jako danie główne. Na zakończenie są pieczone kasztany i słodkie "Krapfen" (pączki) z pysznym nadzieniem – i zapewne szklanka domowego piwa.
Törggelen jak dawniej
"Prawdziwy" sezon w Törggele rozpoczyna się festynem otwarcia w pierwszą sobotę października. W momencie oficjalnego rozpoczęcia "Törggelen am Ursprung" wszystkie uczestniczące w imprezie firmy Buschenschänke zapalają tak zwany "Keschtn fire". Oprócz pieczonych kasztanów, win domowej roboty i szerokiej gamy produktów z gospodarstwa rolnego, rolnicy otwierają swoje gospodarstwa na wycieczki z przewodnikiem, degustacje win i inne atrakcje od godziny 18:00. Każdy Buschenschank oferuje zajęcia, podczas których gospodarze opowiadają różnego rodzaju historie o domu i gospodarstwie.