Degustacja win
Od winogrona do kieliszka
Czerwone, białe lub różowe: zanurz się w świecie win Południowego Tyrolu. Podczas wakacyjnej degustacji w gospodarstwie ucieszy Cię nie tylko kieliszek dobrego wina własnej produkcji, ale też pasująca do niego opowieść.
Czerwone, białe lub różowe: zanurz się w świecie win Południowego Tyrolu. Podczas wakacyjnej degustacji w gospodarstwie ucieszy Cię nie tylko kieliszek dobrego wina własnej produkcji, ale też pasująca do niego opowieść.
Winnice w Południowym Tyrolu rozciągają się od doliny Vinschgau przez dolinę Etschtal do najbardziej na południe wysuniętej części kraju oraz przez dolinę Eisacktal do dorzecza doliny Brixen. Krajobraz tych obszarów kształtują zatem w dużej mierze pergole i kraty, na których gospodarze sadzą swoje winorośle. Obszary uprawy winorośli charakteryzują się przede wszystkim dużą różnorodnością krajobrazu. Odpowiednio zróżnicowane są również odmiany winogron. Z Południowego Tyrolu pochodzą co najmniej trzy ważne wina: Lagrein, które cieszy się coraz większą popularnością, Vernatsch, które jest najbardziej rozpowszechnionym czerwonym winem w Południowym Tyrolu, a także Gewürztraminer, które jest nierozerwalnie związane z winiarską wioską Tramin.
Nigdzie indziej nie uda Ci się prześledzić drogi pokonywanej przez wino z tak bliska, jak w winiarskim gospodarstwie z wakacyjnymi apartamentami. Tutaj masz możliwość zajrzenia za kulisy uprawy winorośli oraz obserwowania rolników przy pracy. Jesienią, podczas zbioru winogron, jesteś na miejscu, kiedy winogrona są przywożone. Wiele do zobaczenia jest również podczas procesu tłoczenia i butelkowania. Z wielką dumą gospodarz naleje Ci pierwszy łyk młodego wina. Na degustację tego trunku zaprasza jego miłośników do piwnicy, gdzie w przyjemnej atmosferze w towarzystwie rodziny mogą kosztować wytłoczonych przez niego win, a także specjałów serwowanych przez gospodynię: smacznego boczku, pikantnego sera oraz chrupiącego chleba znanego jako Schüttelbrot.