&noscript=1 /> Szkoła gotowania w Południowym Tyrolu
 
Szkoła gotowania w Południowym Tyrolu
Szkoła gotowania w Południowym Tyrolu

Przybliżamy ludziom
świat
południowotyrolskiej wsi

Array
Szkoła gotowania w Południowym Tyrolu

Wszyscy przy jednym stole:
doświadczenie, które pozostaje

Array
Szkoła gotowania w Południowym Tyrolu

Wyjątkowe miejsce,
wyjątkowa atmosfera

Lokalizacja

Lokalizacja

Szkoła gotowania w Południowym Tyrolu

Szkoła gotowania w Południowym Tyrolu

Niezapomniane przeżycia z wyjątkowym widokiem – tego właśnie doświadczysz w szkole gotowania Roter Hahn w gospodarstwie Föhrnerhof. Przytulny pokój gościnny i ciepła atmosfera dadzą ci poczucie rodzinnej wspólnoty oraz pozwolą zanurzyć się w świecie wsi.

 

W szkole gotowania Roter Hahn

Powietrze wypełnia zapach ciepły izby, migoczące światła unoszą się nad miastem, a w oddali otwiera się zapierający dech w piersiach widok na błyszczący masyw Rosengarten. Na zastawionym stole, zwanym tutaj „tavolata”, znajdują się kieliszki do wina i talerze przygotowane na miły wieczór. Aby zapełnić stół najlepszymi przysmakami, wystarczy wkroczyć do swojskich pomieszczeń dawnej gospody.

Niezapomniane przeżycia z wyjątkowym widokiem – tego właśnie doświadczysz w szkole gotowania Roter Hahn w gospodarstwie Föhrnerhof. Przytulny pokój gościnny i ciepła atmosfera dadzą ci poczucie rodzinnej wspólnoty oraz pozwolą zanurzyć się w świecie wsi.

 

W szkole gotowania Roter Hahn

Powietrze wypełnia zapach ciepły izby, migoczące światła unoszą się nad miastem, a w oddali otwiera się zapierający dech w piersiach widok na błyszczący masyw Rosengarten. Na zastawionym stole, zwanym tutaj „tavolata”, znajdują się kieliszki do wina i talerze przygotowane na miły wieczór. Aby zapełnić stół najlepszymi przysmakami, wystarczy wkroczyć do swojskich pomieszczeń dawnej gospody.

Otoczona winoroślami porastającymi zbocze Guntschnaberg tuż przy Bolzano oraz wysokimi i średnimi pasmami górskimi winnica Föhrner oferuje śródziemnomorską atmosferę i pozwala delektować się typowymi południowotyrolskimi winami. Föhrner od zawsze jest miejscem zabawy i wzajemnego poznawania się.
W dawnej gospodzie przez wiele lat pojawiało się wiele gości, serdecznie witanych i obsługiwanych przez gospodynię Karin wraz z rodziną. Menu zawsze zawierało lokalne produkty i tradycyjne wiejskie dania. Podawano tu również wino z własnej winnicy. Gospodyni Karin już dawno przebiła się swoimi winami w tej męskiej branży winiarskiej i do dziś co roku ciężko pracuje przy własnych rocznikach, aby móc serwować swoje wino gościom szkoły gotowania.

Szlachetne wina

Pomienie słońca na zboczach Guntschnaberg nad Bolzano od wczesnego ranka do późnego wieczora opromieniają winorośle odmiany Chardonnay, Gewürztraminer, Vernatsch i Lagrein. Aby wydobyć to, co najlepsze z winogron, Karin udoskonala swoje białe i czerwone wina zgodnie z najlepszą wiedzą i co roku sprawdza ich jakość. W zależności od temperatury i pogody oraz uwzględnienia jej wieloletniego doświadczenia, każdego roku wino w beczce ma wyjątkowy aromat.

Z ogrodu do kuchni

Nie ma nic świeższego – warzywa oraz starannie pielęgnowane zioła z naszego własnego ogrodu są w zależności od dostępności używane w kuchni szkoły gotowania. To, co pozostaje, jest przetwarzane i konserwowane przez Karin, jej syna Maxa i matkę Bruni.

Zaufanie i autentyzm

Rodzina Bracchetti zawsze miała gościnność we krwi. Swobodnie i przyjaźnie zaopiekują się również Tobą, dzięki czemu poczujesz się jak w domu. Atmosfera salonu wyczarowana przez Karin na werandzie pozwoli Ci chłonąć rodzinną atmosferę i codzienne życie na farmie, a przez to na kilka godzin zapomnieć o czasie. W gospodarstwie Föhrnerhof, gdzie znajduje się szkoła gotowania Roter Hahn, będziesz miłym gościem. Na co jeszcze czekasz?

Pokaż więcej POKAŻ MNIEJ
Max i Karin
Gospodarze w Föhrnerhof
Przyjazd
Przyjazd
Dojazd do gospodarstwa Föhrnerhof
Dojazd do gospodarstwa Föhrnerhof

Jadąc samochodem z Bolzano, trzymać się drogi prowadzącej do Jenesien. Tuż przed trzecim tunelem skręcić w lewo w wąską drogę (zgodnie z drogowskazem). Po 300 m widać już gospodarstwo Föhrnerhof.
Idąc pieszo wybrać drogę Glaninger Ochsenweg (szlak 9) z Gries do Glaning, która zaczyna się za starym kościołem parafialnym w Gries i prowadzi obok gospodarstwa Föhrnerhof (uważać na drogowskazy). Zarówno z Bolzano, jak i z Glaning jest to 40-minutowy spacer.

 

Föhrnerhof, Glaningerweg 19, 39100 Bozen/Bolzano

Informacje

Miejsce dla szkoły gotowania

 

Föhrnerhof łączy w sobie gospodarstwo rolne, winnicę oraz sztukę kulinarną. Odkryj wszechstronność tego miejsca bez zbędnej zwłoki.

Föhrnerhof

Długa historia sukcesu

 

Nawet dzisiaj gospodarstwo Föhrnerhof ze swoimi właścicielami i wzruszającymi historiami oferuje ekscytujące spojrzenie na dawną historię.

1135

Historyczne gospodarstwo

Pierwsza pisemna wzmianka o gospodarstwie Föhrnerhof nad Bolzano pochodzi z początku XII wieku. Już wtedy zajmowano się tu produkcją wina, które – jak udowodniono – było sprzedawane do Gries.

1922

Winiarnia w Föhrnerhof

Kilkadziesiąt lat temu gospodarstwo działające w sektorze winiarskim otworzyło swoje piwnice z winem w czasie zbiorów. Gospoda była wyjątkowym miejscem, w którym zawsze chętnie przyjmowano i goszczono przyjezdnych. Już w 1922 roku Föhrner został wymieniony w książce adresowej miasta Bolzano i gminy Gries jako winiarnia.

1995

Przybycie rodziny Bracchetti

Rodzina Bracchetti z Bolzano spełniła swoje życiowe marzenie jako doświadczona rodzina handlarzy winem i kupiła gospodarstwo rolne Föhrnerhof nad wioską Gries niedaleko Bolzano. Wieloletnie doświadczenie z winiarni pozwoliło rodzinie dobrze wykorzystać swoją wiedzę w posiadłości winiarskiej Föhrnerhof – została ona gruntownie wyremontowana i idealnie dostosowana do warunków oraz odnowiona.

Rodzina Bracchetti znana jest z odważnego podejmowania nowych wyzwań. Matka Bruni próbowała swoich sił w kuchni gospody i przez lata uczyła się tego, co czyni kucharza doskonałym. Również córka Karin przekwalifikowała się i szybko zajęła się organizacją gospodarstwa. Wcześniej zatrudniona w zarządzaniu, teraz wykorzystuje swoją wiedzę i doświadczenie w winnicy. Karin szybko stała się osobą odpowiedzialną za obsługę gości i pogłębiła swoją wiedzę na temat wina.

2002

Otwarcie gospody Föhrner

Gospodarstwo Föhrnerhof zabłysło nowym blaskiem, otwierając na zboczach Guntschnaberg gospodę typu Buschenschank. Matka Bruni prowadziła kuchnię i doskonaliła swoją pasję do dań z ciasta makaronowego, zwłaszcza cieniutkich pierożków, w przygotowywaniu których nie miała sobie równych. Również Córka Karin wniosła swój wkład w rozwój przebudowanej gospody, realizując cały czas nowe pomysły oraz ulepszenia. Do dzisiaj wnosi zresztą świeżą energię do Föhrner. Od samego początku Karin ściśle współpracowała z marką „Roter Hahn” i prowadziła swoją gospodę zgodnie z jej kryteriami jakości.

2015

Gospoda roku Roter Hahn

W 2015 roku Föhrner uznano za gospodę roku „Roter Hahn”. Przyznanie tego wyróżnienia było zasługą doskonałych win wytwarzanych przez Föhrner, a także bezkompromisowego stosowania własnych surowców i ich starannego przetwarzania, ale czynnikiem decydującym był sposób uzyskania jeszcze wyższej jakości w gospodzie. Karin zawsze była bardzo uwrażliwiona na poprawianie różnych rzeczy. Postanowiła zmniejszyć liczbę stolików w lokalu, oferując gościom tym samym mniej miejsc. Zwiększyło to jednak przestrzeń w gospodzie. Ten sposób poprawy jakości ułatwił matce Bruni pracę w kuchni i zapewnił jeszcze więcej smaku na talerzach. Na zmianie zyskała również Karin, która mogła dzięki temu uważniej zajmować się gośćmi.

2019

Spokój powraca

Po długich przemyśleniach Karin postanowiła w porozumieniu z rodziną zamknąć prowadzoną gospodę. Powodem był przede wszystkim brak personelu, który uniemożliwił rodzinie utrzymanie wysokiej jakości, do której wszyscy przywykli. W Föhrnerhof na zboczach Guntschnaberg rozpoczęła się nowa, nieco spokojniejsza epoka.

2023

Nowa era

W 2023 roku Föhrner ponownie otworzył swoje podwoje. Swoje miejsce znalazła tutaj szkoła gotowania Roter Hahn. Pod szyldem „Roter Hahn” Karin i jej syn Max wspólnie przyjmują gości w szkole gotowania. Z udziałem doświadczonych kucharzy odbywają się tu eventy kulinarne, podczas których z regionalnych produktów przygotowywane i serwowane są tradycyjne wiejskie potrawy, ale w nowej odsłonie. To zupełnie nowy początek, który pozostaje jednak wierny filozofii dawnej gospody i ponownie przybliża ludziom świat południowotyrolskiej wsi.