Przybliżamy ludziom
świat
południowotyrolskiej wsi
Wszyscy przy jednym stole:
doświadczenie, które pozostaje
Wyjątkowe miejsce,
wyjątkowa atmosfera
Jadąc samochodem z Bolzano, trzymać się drogi prowadzącej do Jenesien. Tuż przed trzecim tunelem skręcić w lewo w wąską drogę (zgodnie z drogowskazem). Po 300 m widać już gospodarstwo Föhrnerhof.
Idąc pieszo wybrać drogę Glaninger Ochsenweg (szlak 9) z Gries do Glaning, która zaczyna się za starym kościołem parafialnym w Gries i prowadzi obok gospodarstwa Föhrnerhof (uważać na drogowskazy). Zarówno z Bolzano, jak i z Glaning jest to 40-minutowy spacer.
Föhrnerhof, Glaningerweg 19, 39100 Bozen/Bolzano
Informacje
Miejsce dla szkoły gotowania
Föhrnerhof łączy w sobie gospodarstwo rolne, winnicę oraz sztukę kulinarną. Odkryj wszechstronność tego miejsca bez zbędnej zwłoki.
Föhrnerhof
Długa historia sukcesu
Nawet dzisiaj gospodarstwo Föhrnerhof ze swoimi właścicielami i wzruszającymi historiami oferuje ekscytujące spojrzenie na dawną historię.
1135
Historyczne gospodarstwo
Pierwsza pisemna wzmianka o gospodarstwie Föhrnerhof nad Bolzano pochodzi z początku XII wieku. Już wtedy zajmowano się tu produkcją wina, które – jak udowodniono – było sprzedawane do Gries.
1922
Winiarnia w Föhrnerhof
Kilkadziesiąt lat temu gospodarstwo działające w sektorze winiarskim otworzyło swoje piwnice z winem w czasie zbiorów. Gospoda była wyjątkowym miejscem, w którym zawsze chętnie przyjmowano i goszczono przyjezdnych. Już w 1922 roku Föhrner został wymieniony w książce adresowej miasta Bolzano i gminy Gries jako winiarnia.
1995
Przybycie rodziny Bracchetti
Rodzina Bracchetti z Bolzano spełniła swoje życiowe marzenie jako doświadczona rodzina handlarzy winem i kupiła gospodarstwo rolne Föhrnerhof nad wioską Gries niedaleko Bolzano. Wieloletnie doświadczenie z winiarni pozwoliło rodzinie dobrze wykorzystać swoją wiedzę w posiadłości winiarskiej Föhrnerhof – została ona gruntownie wyremontowana i idealnie dostosowana do warunków oraz odnowiona.
Rodzina Bracchetti znana jest z odważnego podejmowania nowych wyzwań. Matka Bruni próbowała swoich sił w kuchni gospody i przez lata uczyła się tego, co czyni kucharza doskonałym. Również córka Karin przekwalifikowała się i szybko zajęła się organizacją gospodarstwa. Wcześniej zatrudniona w zarządzaniu, teraz wykorzystuje swoją wiedzę i doświadczenie w winnicy. Karin szybko stała się osobą odpowiedzialną za obsługę gości i pogłębiła swoją wiedzę na temat wina.
2002
Otwarcie gospody Föhrner
Gospodarstwo Föhrnerhof zabłysło nowym blaskiem, otwierając na zboczach Guntschnaberg gospodę typu Buschenschank. Matka Bruni prowadziła kuchnię i doskonaliła swoją pasję do dań z ciasta makaronowego, zwłaszcza cieniutkich pierożków, w przygotowywaniu których nie miała sobie równych. Również Córka Karin wniosła swój wkład w rozwój przebudowanej gospody, realizując cały czas nowe pomysły oraz ulepszenia. Do dzisiaj wnosi zresztą świeżą energię do Föhrner. Od samego początku Karin ściśle współpracowała z marką „Roter Hahn” i prowadziła swoją gospodę zgodnie z jej kryteriami jakości.
2015
Gospoda roku Roter Hahn
W 2015 roku Föhrner uznano za gospodę roku „Roter Hahn”. Przyznanie tego wyróżnienia było zasługą doskonałych win wytwarzanych przez Föhrner, a także bezkompromisowego stosowania własnych surowców i ich starannego przetwarzania, ale czynnikiem decydującym był sposób uzyskania jeszcze wyższej jakości w gospodzie. Karin zawsze była bardzo uwrażliwiona na poprawianie różnych rzeczy. Postanowiła zmniejszyć liczbę stolików w lokalu, oferując gościom tym samym mniej miejsc. Zwiększyło to jednak przestrzeń w gospodzie. Ten sposób poprawy jakości ułatwił matce Bruni pracę w kuchni i zapewnił jeszcze więcej smaku na talerzach. Na zmianie zyskała również Karin, która mogła dzięki temu uważniej zajmować się gośćmi.
2019
Spokój powraca
Po długich przemyśleniach Karin postanowiła w porozumieniu z rodziną zamknąć prowadzoną gospodę. Powodem był przede wszystkim brak personelu, który uniemożliwił rodzinie utrzymanie wysokiej jakości, do której wszyscy przywykli. W Föhrnerhof na zboczach Guntschnaberg rozpoczęła się nowa, nieco spokojniejsza epoka.
2023
Nowa era
W 2023 roku Föhrner ponownie otworzył swoje podwoje. Swoje miejsce znalazła tutaj szkoła gotowania Roter Hahn. Pod szyldem „Roter Hahn” Karin i jej syn Max wspólnie przyjmują gości w szkole gotowania. Z udziałem doświadczonych kucharzy odbywają się tu eventy kulinarne, podczas których z regionalnych produktów przygotowywane i serwowane są tradycyjne wiejskie potrawy, ale w nowej odsłonie. To zupełnie nowy początek, który pozostaje jednak wierny filozofii dawnej gospody i ponownie przybliża ludziom świat południowotyrolskiej wsi.