Jesień
Robi się kolorowo
Przejrzyste niebo, najlepsze widoki i pełen barw krajobraz – jesienią natura Południowego Tyrolu używa wszystkich środków, aby zachwycać. Podczas gdy w dolinach roztacza się zapach owoców, do górskich gospodarstw powracają zwierzęta.
Przejrzyste niebo, najlepsze widoki i pełen barw krajobraz – jesienią natura Południowego Tyrolu używa wszystkich środków, aby zachwycać. Podczas gdy w dolinach roztacza się zapach owoców, do górskich gospodarstw powracają zwierzęta.
Gdy dni stają się coraz krótsze, jesień wkracza nawet do pełnego słońca Południowego Tyrolu. Lasy w całym regionie zmieniają się wówczas w kolorowe morze barw. Sadownicy rozpoczynają długo wyczekiwany zbiór jabłek, a winiarze wyciskanie pysznych winogron i leżakowanie w piwnicach młodego wina. W tym czasie do gospodarstw zajmujących się hodowlą bydła powracają również zwierzęta wypasane latem na górskich halach. Podczas tradycyjnych spędów okazale przystrojone zwierzęta i ich opiekunowie witani są serdecznie przy dźwiękach świątecznej muzyki oraz degustacji regionalnych specjałów. Po powrocie do gospodarstwa krowy, owce, kozy i konie mogą cieszyć się ostatnimi ciepłymi dniami na położonych wokół łąkach. Goście w gospodarstwie mają doskonałą okazję, aby obserwować szczęśliwe zwierzęta na świeżym powietrzu. Czasami mogą nawet pogłaskać je przez drewniane ogrodzenie.
Smakowite skarby
Złota pora roku w Południowym Tyrolu to w szczególności wyjątkowy czas dla smakoszy. Jesienią wszystko bowiem koncentruje się na przyjemnościach kulinarnych: ze skarbów, które kryły się w ogrodach i na polach, powstają teraz wyśmienite przetwory na zimę. W spiżarniach zaczynają piętrzyć się kolorowe słoiki z dżemami i kompotami oraz skrzynki z owocami i warzywami, a w piwnicach ustawiane są rzędy butelek wypełnionych winem i sokami. W sklepach przy gospodarstwach i kącikach z produktami goście mogą zaopatrzyć się w domowe wyroby i cieszyć się później w swoim domu jesienią niczym na wsi. Najpóźniej w październiku dojrzewają również ukochane przez wielu kasztany. Są one zbierane przez gospodarzy z całymi rodzinami, nacinane i przy zapadającym zmroku pieczone na otwartym ogniu. Jego mrugające światło szybko przyciąga gości z wakacyjnych apartamentów i pokojów. Nikt nie chce przegapić tego wydarzenia. Pyszne kasztany są uwalniane ze zwęglonych skorupek i degustowane razem ze szklanką świeżego soku jabłkowego.
W rytmie natury
Wraz z łagodnymi temperaturami i niczym niezmąconymi widokami rozpoczyna się jesienią najlepszy sezon na idylliczne wędrówki i spacery. O tej porze roku nierzadko można tu zobaczyć błękitne niebo. Ryzyko burzy jest niewielkie, a słońce kusi często do późnych dni listopada, zapraszając na puste ścieżki i malownicze szczyty gór. Przy doskonałym oświetleniu jest to gwarancją najwyższych przyjemności. Roztaczające się dookoła góry wydają się być na wyciągnięcie ręki. To idealne warunki do uprawniania turystyki pieszej. Naturze wystarczy kilka chłodnych nocy, aby drzewa wokół gospodarstwa przybrać w sukienki z liści o intensywnym zabarwieniu. Złote polany modrzewiowe i żółte winnice tworzą tutaj nastrojową grę kolorów. Jesień w Południowym Tyrolu jest ponadto nierozerwalnie związana z Törggelen. To żywa tradycja, w ramach której goście i mieszkańcy delektują się pożywnymi daniami wiejskiej kuchni, młodym winem i pieczonymi kasztanami w tradycyjnie urządzonych izbach w tutejszych gospodach.