Produkty z własnego gospodarstwa
Wyjątkowe doznania smakowe
Jabłka prosto z drzewa. Maliny prosto z krzaka. Chrupiąca sałata prosto z ogrodu. Mleko prosto z obory. Produktów pochodzących z własnego gospodarstwa, a oferowanych gościom podczas urlopu na farmie jest wiele. Są one nie tylko świeże, ale też przetwarzane osobiście przez gospodarzy.
Jabłka prosto z drzewa. Maliny prosto z krzaka. Chrupiąca sałata prosto z ogrodu. Mleko prosto z obory. Produktów pochodzących z własnego gospodarstwa, a oferowanych gościom podczas urlopu na farmie jest wiele. Są one nie tylko świeże, ale też przetwarzane osobiście przez gospodarzy.
Chłopi w Południowym Tyrolu zawsze byli samowystarczalni. W przeszłości prawie cała żywność na codzienne potrzeby była produkowana bezpośrednio w gospodarstwie. Wizyta w wiejskim sklepie stanowiła prawdziwy wyjątek. Dzięki wykształconym w ten sposób umiejętnościom rolnicze rodziny mogą teraz korzystać z bogatego doświadczenia w zakresie przetwarzania produktów. Pikantne kiełbaski „Kaminwurzen”, aromatyczne dżemy owocowe, przetwory warzywne, doskonałe wina i kremowy miód – listę wysokiej jakości przysmaków z gospodarstwa można by ciągnąć w nieskończoność. Własne produkty nie tylko dobrze smakują, ale są też całkowicie naturalne. W żadnym gospodarstwie w Południowym Tyrolu nie może zabraknąć także tradycyjnego ogrodu. Znajdziesz tutaj prawdziwą różnorodność jagód, owoców oraz warzyw. Na rabacie ziołowej swoje zapachy swobodnie rozwijają wszelkiego rodzaju przyprawy i rośliny lecznicze. Jeśli polubisz smak serwowanych produktów, możesz w sklepie przy gospodarstwie kupić różnego rodzaju smakołyki, które uprzyjemnią Ci wypoczynek. Wiele z nich pojawia się ponadto każdego dnia na Twoim talerzu podczas śniadania. Świeże lub przetworzone – gospodyni stawia na stole wszystko to, co natura i gospodarstwo mają do zaoferowania.
Więcej niż tylko mleko
Krowy na górskich farmach w Południowym Tyrolu są dojone dwa razy dziennie. Świeże mleko jest nie tylko chętnie wypijane, ale także wykorzystywane jako cenny surowiec. Wysoką sztuką przetwarzania mleka jest produkcja różnego rodzaju serów. Po dodaniu kultur mleko jest podgrzewane, aby uzyskać zwartą konsystencję. Surowy ser wyjmowany jest z kadzi w dużej płachcie i wyciskany do formy. Od tego momentu jest obracany kilka razy dziennie, a następnie układany na drewnianych deskach w chłodnej piwnicy, gdzie równomiernie dojrzewa. Gdy nadejdzie odpowiedni czas, goście mogą podczas urlopu w swoim wakacyjnym apartamencie lub pokoju cieszyć się smakiem aromatycznego sera prosto z gospodarstwa.
Sok jabłkowy o pełnym owocowym smaku
Wspaniałe doznania smakowe czekają również w gospodarstwie sadowniczym w Południowym Tyrolu. Rolnicy dbają tutaj o swoje jabłonie przez cały rok. Wiosną chronią delikatne kwiaty przed mrozem, natomiast latem młode jabłka przed gwałtownymi burzami. Jesienią nadchodzi wreszcie czas długo oczekiwanych zbiorów. Dojrzałe owoce są w odpowiednim momencie zbierane ręcznie i natychmiast poddawane obróbce. Każdy sadownik z Południowego Tyrolu stosuje swoją własną, sekretną recepturę przy produkcji soku jabłkowego. W zależności od smaku, Golden Delicious, Jonagold i inne odmiany są łączone i wyciskane na sok. Odpowiednia dojrzałość jabłek jest przy tym kluczowa dla uzyskania wyważonej słodyczy. W ten sposób świeży smak jabłek zostaje delikatnie zamknięty w butelce, dając możliwość zdrowego ugaszenia pragnienia przez dużych i małych gości w gospodarstwie.