Kursy gotowania i pieczenia
Gotowanie z gospodynią
Dzięki cennym rodzinnym przepisom oraz regionalnym składnikom tradycyjna kuchnia Południowego Tyrolu to prawdziwa uczta dla podniebienia. A nigdzie indziej nie nauczysz się gotować lepiej, niż w tutejszym gospodarstwie. Gospodyni pokaże Ci, jak to się robi.
Dzięki cennym rodzinnym przepisom oraz regionalnym składnikom tradycyjna kuchnia Południowego Tyrolu to prawdziwa uczta dla podniebienia. A nigdzie indziej nie nauczysz się gotować lepiej, niż w tutejszym gospodarstwie. Gospodyni pokaże Ci, jak to się robi.
Gospodynie z Południowego Tyrolu codziennie rozpieszczają swoich gości domowymi przysmakami. Urlop w wakacyjnym apartamencie w gospodarstwie jest więc prawdziwą gratką. Aby również po wakacjach móc delektować się pysznymi daniami, podczas kursu gotowania dowiesz się, jak bez problemu przyrządzić południowotyrolskie knedle w siebie domu. Najważniejsze dla wyśmienitych knedli z boczkiem, szpinakiem czy serem są świeże składniki. Na kursie gospodyni nauczy Cię, jak nadać im prawidłowy kształt. Następnie w przytulnej izbie odbywa się wspólna degustacja tych klasycznych dań tego regionu, serwowanych z surówką coleslaw. Gospodyni zdradzi Ci niejedną tajemnicę niezbędną do przygotowania nie tylko idealnych knedli, ale także wielu innych potraw wiejskiej kuchni.
Gospodarstwo w Południowym Tyrolu jest również doskonałym adresem dla piekarzy-amatorów. Pieczenie chleba to tradycja, która przekazywana jest tutaj z pokolenia na pokolenie. Każde gospodarstwo posiada swoje stare rodzinne receptury przekazywane przez dziadków dzieciom, a potem wnukom. Podczas kursu pieczenia chleba gospodyni opowiada też zainteresowanym gościom, jakie składniki nadają mu niepowtarzalny smak. Wszystkim cieknie ślinka na widok zarówno ciepłego wiejskiego chleba prosto z pieca, jak i świeżo upieczonego strudla jabłkowego. W gospodarstwie w Południowym Tyrolu strudel jabłkowy tradycyjnie przyrządza się z ciasta kruchego. A jabłka pochodzą oczywiście z własnego sadu i stanowią słodki akcent ciasta.