Wielkanoc
Od palmy do wielkanocnego koszyka
Słodkie zajączki, kwitnące bukiety i zabarwione jajka: teraz dopiero zrobi się kolorowo. Wielkanoc to szczególny czas w gospodarstwach Południowego Tyrolu.
Słodkie zajączki, kwitnące bukiety i zabarwione jajka: teraz dopiero zrobi się kolorowo. Wielkanoc to szczególny czas w gospodarstwach Południowego Tyrolu.
Gdy w Południowym Tyrolu natura budzi się do życia, gospodarstwo rozkwita, a prace w polu i ogrodzie zaczynają się toczyć swoim rytmem, to znak, że nadchodzi Wielkanoc. Ciepłe promienie słońca zachęcają do wypoczynku na zewnątrz i radowania się drobnymi rzeczami w życiu: Wyłapywaniem dźwięków. Odczuwaniem kolorów. Wąchaniem zapachów wiosny. Podczas urlopu w gospodarstwie w czasie Wielkanocy czeka na Ciebie wiele niespodzianek. Szczęśliwe kury biegające na wolności składają specjalne jajka, a milutkie zajączki wyczekują pogłaskania i nakarmienia. Wielkanoc na wsi to jednocześnie tradycyjne zwyczaje, które możesz przeżywać z bliska podczas pobytu w wakacyjnym apartamencie lub pokoju. Te żywe tradycje są bowiem do dzisiaj pielęgnowane przez gospodarzy w Południowym Tyrolu.
Dawne zwyczaje i feeria barw
Tradycyjne Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez kolorowych pisanek. W gospodarstwach Południowego Tyrolu jajka pochodzą prosto z kurnika. Ich farbowanie jest najczęściej sprawą rodzinną i z reguły odbywa się w Wielki Czwartek. Ugotowane na twardo jajka farbowane są z użyciem barwników roślinnych: delikatnie i niepowtarzalnie. Wykorzystując szpinak, czerwoną kapustę, marchew, łupiny cebuli i buraki gospodarze wyczarowują najpiękniejsze kolory. Jeszcze przed farbowaniem do jajek przykładane są kwiaty i trawy, dzięki czemu powstają jedyne w swoim rodzaju wzory. W Wielkanoc kolorowe pisanki są nie tylko zjadane, lecz stanowią bardzo ważny element niezwykle żywej tradycji wielkanocnej, czyli zabawy w stukanie się jajkami. Naprzeciwko siebie staje wówczas dwóch zawodników wyposażonych w kolorowe pisanki i na zmianę uderzają czubkiem swojego jajka w jajko przeciwnika. Zwycięzcą jest osoba, której jajko nie zostanie rozbite.
Przygotowania do Wielkanocy
Liczne, rozwijane w ciągu wieków zwyczaje wielkanocne kultywowane są do dzisiaj przez gospodarzy w Południowym Tyrolu – wspólnie przez młodszych i starszych. Ich kulminacją są wielkanocne tradycje mające miejsce w Wielkim Tygodniu. W Niedzielę Palmową święcone są gałązki palmowe. Zabiera się je domu i przechowuje w tzw. kąciku Pana Boga, co ma chronić domostwo oraz gospodarstwo. W Wielką Sobotę tarty jest świeży chrzan przeznaczony na wielkanocny stół. W Wielkanoc święcone są w kościele kolorowo zabarwione jajka, a także fochaz, czyli tradycyjny chleb wielkanocny, szynka wielkanocna i bukiet wielkanocny. Po powrocie z kościoła do domu poświęcone potrawy trafiają na stół. Maluchy nie mogą się zwykle doczekać chwili, kiedy będą mogły szukać swojego wielkanocnego koszyka. Od swoich rodziców chrzestnych dzieci dostają w prezencie drożdżowe wypieki. Dziewczynki w kształcie kury, natomiast chłopcy w kształcie zająca.