Mniszek jest głównym bohaterem odbywających się corocznie dni kulinarnych przyjemności.
Uczestniczące w imprezie gospodarstwa z miejscowości Proveis, Unsere Liebe Frau im Walde i St. Felix są całkowicie nastawione na uprawę mniszka. Mniszek jest jednym z najważniejszych ziół porastających łąki tej leżącej na uboczu krainy, usytuowanej na wschód od masywu Ortler i na północny zachód od słynącego z doskonałych win regionu Unterland. W ziołolecznictwie mniszek wykorzystywany jest od wielu stuleci, uchodzi za roślinę działającą oczyszczająco na krew i pobudzającą metabolizm. To smaczne wiosenne ziele znajduje również zastosowanie w kuchni. Kucharze rozpieszczają swoich gości zupą z mniszka, pełnoziarnistym risotto z mniszkiem i białym serem lub karmelizowanym omletem makowym z miodem z mniszka i kawałkami jabłek. Bogaty program imprez towarzyszących obejmuje także jarmarki i festiwale muzyczne.