W Kastelbell w Vinschgau rolnicy i restauracje poświęcają szparagom wyjątkowe wydarzenie dla smakoszy.
Uprawa szparagów w Południowym Tyrolu ma już długą tradycję i to nie tylko w Terlan. Szparagi uprawia się również w okolicach Kastelbell-Tschars w dolinie Vinschgau. Początki uprawy szparagów w Kastelbell sięgają 1988 roku, a powierzchnia upraw wynosi obecnie około 3 hektarów. Szparagi zbierane są od kwietnia do czerwca, a większość zbiorów trafia do lokalnej gastronomii. Szparagi podawane są tak świeże, jak to tylko możliwe.
Od połowy kwietnia do końca maja Kastelbell Tschars przekształca się w centrum kulinarne, które zachwyca odwiedzających doskonałymi daniami ze szparagów i wykwintnymi winami. Każdego roku organizowany jest kolorowy program wspierający, który koncentruje się na przyjemności, a także muzycznych doznaniach słuchowych i wędrówkach tematycznych.
Wzbogać swoje wakacje o tę kulinarną atrakcję.