Więcej niż regionalne
Wybrane produkty
Sezonowe składniki z
południowotyrolskich gospodarstw
W szkole gotowania Roter Hahn wszystkie cenne składniki pochodzą z tutejszych gospodarstw. Od kulinarnych ekspertów nauczysz się, jak idealnie włączyć różnorodne lokalne produkty z gór i dolin do południowotyrolskiej kuchni oraz jak z najlepszych składników z okolicy wyczarować najsmaczniejsze dania.
W szkole gotowania Roter Hahn wszystkie cenne składniki pochodzą z tutejszych gospodarstw. Od kulinarnych ekspertów nauczysz się, jak idealnie włączyć różnorodne lokalne produkty z gór i dolin do południowotyrolskiej kuchni oraz jak z najlepszych składników z okolicy wyczarować najsmaczniejsze dania.
Dzięki sprzyjającemu klimatowi i uprawom na różnych wysokościach Południowy Tyrol może oferować szeroką gamę produktów. Owoce i warzywa zbierane są w optymalnym czasie. Kiedy kolor staje się najintensywniejszy, aromat najsilniejszy, a smak najbogatszy, jest to właściwy czas, aby składniki znalazły się w garnku. Południowotyrolskie rolnictwo ma również wiele do zaoferowania w dziedzinie produktów zwierzęcych. Zwłaszcza na wyżej położonych obszarach, głównie na stromych zboczach, rolnicy w trudnych warunkach hodują bydło, owce i kozy, produkując mięso oraz mleko. Różnorodność południowotyrolskich produktów obejmuje także zboża, jaja, a nawet specjalne zioła i grzyby.
W rytmie pór roku
Latem i jesienią ogród warzywny zamienia się w niezwykle bogaty bufet, z którego możemy czerpać każdego dnia. To, co pozostaje, jest gotowane oraz zaprawiane na zimę i umieszczane w spiżarni wraz warzywami, które dobrze nadają się do przechowywania. Wiosną, gdy gleba ponownie mięknie, a spiżarnie pustoszeją, przychodzi czas na zielone pędy, takie jak cykoria, dziki czosnek oraz sałata, które stają się prawdziwymi gwiazdami kuchni. Tradycją wiejskiej kuchni o tej porze roku są również potrawy przyrządzone z mięsa młodych zwierząt.
Z pola na talerz
Produkty z południowotyrolskich gospodarstw rolnych wyróżniają się tym, że wiadomo, skąd pochodzą oraz przez ile pracowitych rąk przeszły. W ten sposób możliwe jest stworzenie harmonii między kuchnią a polem. Wszystko zgodnie z zasadą „z gospodarstwa prosto na stół”. Skutkiem takiego podejścia jest zapewnienie bezpośredniego połączenia pomiędzy południowotyrolskimi gospodarstwami a kuchniami w restauracjach, zajazdach, hotelach, a nawet domach. Sztuka polega na umiejętnym wykorzystaniu w kuchni produktów sezonowych, tak aby ich świeży smak dotarł aż na talerz. Dzięki temu produkty są bardziej doceniane, a świadomość wysokiej jakości i lokalnie produkowanej żywności jest coraz większa.