Gospody i winiarnie
Menu gospodarstwa
Wgląd w menu
Cieszenie się u rolnika oznacza cieszenie się bezpośrednio od producenta. Widać to po raz kolejny w kuchni wiejskiej. Tam żona rolnika wyczarowuje z różnych produktów rolnych najróżniejsze smakołyki. W naszym gospodarstwie i winiarni mogą Państwo skosztować następujących potraw.
Cieszenie się u rolnika oznacza cieszenie się bezpośrednio od producenta. Widać to po raz kolejny w kuchni wiejskiej. Tam żona rolnika wyczarowuje z różnych produktów rolnych najróżniejsze smakołyki. W naszym gospodarstwie i winiarni mogą Państwo skosztować następujących potraw.
Bardzo popularny jest południowotyrolski Marende, który zaprasza na przytulny poczęstunek z domowym boczkiem wiejskim, „Kaminwurzen”, „Geselchtem” i serem, a także masłem i smacznym chlebem wiejskim. Towarzyszy temu dobra kropla wina.
W odniesieniu do ciepłych rozruszników, domowe knedle, „Schlutzer” i „Tirtlen”, jak również zupy, knedle i kluski znajdują się na czele listy tradycyjnych potraw.
Seria typowych południowotyrolskich specjałów jest kontynuowana w ramach dań głównych: obfite potrawy takie jak „Schöpsernes” (pieczeń jagnięca), „Bauernbratl” (pieczeń wiejska), gulasz, marynowana wieprzowina i domowe kiełbaski wywołują spore poruszenie w kuchni, nie tylko w zimnej porze roku. Jako dodatek podawane są smaczne ziemniaki, głównie z własnej uprawy, oraz pikantna kiszona kapusta.
Warto jednak spróbować również wielu wiejskich słodyczy: „Krapfen” (pączki) z różnymi nadzieniami, od dżemu morelowego po tak zwane „Kloatzen” (suszone gruszki) i mak. Schmarrn, „Kniekiechl” i wszelkiego rodzaju strudle również przyprawiają o szybsze bicie serca niejednego łakomczucha. Jeśli chcielibyście przyrządzić wiejskie potrawy w domu, przepisy możecie przeczytać tutaj.