Przystawka
Makaron Pizzoccheri
Makaron Pizzoccheri
Przepis pochodzi z alpejskiego Bergamo. Jest to tagliatelle z gryki, która kiedyś była uprawiana w wielu gospodarstwach.
Brigitte Malfertheiner
Hospodyně z gospodarstwo Obermalid
Składniki
4 osoby
25 MIN.
-
300 gmakaronu jajecznego z pełnoziarnistej mąki gryczanej
-
300 gwarzyw (koper włoski, marchew, szpinak, cukinia)
-
2ziemniaków
-
ser górski pikantny
-
masła
-
szałwia
-
czosnek
Przygotowanie - Makaron Pizzoccheri
-
1.KrokZagotować duży garnek osolonej wody.
-
2.KrokZiemniaki, koper włoski i marchew pokroić w drobną kostkę i gotować ok. 5 min.
-
3.KrokDodać makaron i gotować kolejne 7 min.
-
4.KrokPod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak i cukinię.
-
5.KrokWszystkie składniki muszą być ugotowane "al dente". Odcedzić, wymieszać ze startym serem i odstawić na chwilę pod przykryciem, żeby się wszystko "przegryzło".
-
6.KrokRozpuścić masło z szałwią i czosnkiem i polać nim kluski.
-
Powodzenia życzy
Brigitte Malfertheiner
Selka nabízející dovolenou na statku pod značkou "Roter Hahn"
Obermalid v Kastelruthu/Seis