Przystawka
Makaron Pizzoccheri
Makaron Pizzoccheri
Przepis pochodzi z alpejskiego Bergamo. Jest to tagliatelle z gryki, która kiedyś była uprawiana w wielu gospodarstwach.

Brigitte Malfertheiner
Hospodyně z gospodarstwo Obermalid
Składniki
4 osoby
25 MIN.
-
300 gmakaronu jajecznego z pełnoziarnistej mąki gryczanej
-
300 gwarzyw (koper włoski, marchew, szpinak, cukinia)
-
2ziemniaków
-
ser górski pikantny
-
masła
-
szałwia
-
czosnek
Przygotowanie - Makaron Pizzoccheri
-
1.
KrokZagotować duży garnek osolonej wody. -
2.
KrokZiemniaki, koper włoski i marchew pokroić w drobną kostkę i gotować ok. 5 min. -
3.
KrokDodać makaron i gotować kolejne 7 min. -
4.
KrokPod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak i cukinię. -
5.
KrokWszystkie składniki muszą być ugotowane "al dente". Odcedzić, wymieszać ze startym serem i odstawić na chwilę pod przykryciem, żeby się wszystko "przegryzło". -
6.
KrokRozpuścić masło z szałwią i czosnkiem i polać nim kluski. -
Powodzenia życzy

Brigitte Malfertheiner
Selka nabízející dovolenou na statku pod značkou "Roter Hahn"
Obermalid v Kastelruthu/Seis