Deser
Jabłka w cieście naleśnikowym (Apfelkiachl)
Jabłka w cieście
Dawniej plasterki jabłek w cieście były nawet substytutem tortu weselnego. Najlepiej smakują udekorowane cynamonem i cukrem.

Andrea Müller
Gospodyni z Pirchhof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
4jabłka
300
g
mąki
500
ml
mleka
3
jaja
trochę soli
cukru waniliowego
szczypta cynamonu
cukru pudru
Przygotowanie - Jabłka w cieście naleśnikowym (Apfelkiachl)
-
1.
KrokObrać 4 jabłka, usunąć gniazda i pokroić w plastry. Jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem. -
2.
KrokSkładniki na ciasto wymieszać ze sobą. -
3.
KrokJabłka zanurzać w cieście naleśnikowym, smażyć na brązowo z obu stron w gorącym tłuszczu; wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik. -
4.
KrokJeszcze ciepłe jabłka w cieście posypać cukrem pudrem i podawać polane sosem waniliowym albo dżemem borówkowym i udekorowane listkiem mięty (według gustu). -
Powodzenia życzy
