Przystawka
Pierożki z jabłkiem i boczkiem
Pierożki z jabłkiem i boczkiem
To danie jest doskonałym połączeniem dwóch południowotyrolskich klasyków "jabłka i bekonu".

Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
- Do ciasta na makaron:
-
300 gmąki pszennej
-
3żółtko
-
sól
-
oliwy z oliwek
1/2
drobno posiekanej cebuli
4
jabłka (Golden Delicious)
50
g
boczku, pokrojonego w drobną kostkę
150
ml
soku jabłkowego
50
ml
octu jabłkowego
100
g
cukru
1
odrobina
brandy
1
lyzeczka
imbiru
sól
świeżo mielony pieprz
1
żółtko
parmezan
paski boczku
zrumienione masło
suszone chipsy jabłkowe
Przygotowanie - Pierożki z jabłkiem i boczkiem
-
1.
KrokWszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i zagnieść ciasto o sprężystej konsystencji. Przykryć i odstawić na 30 minut. -
2.
KrokJabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. -
3.
KrokNa patelni przesmażyć kawałki boczku z posiekaną cebulą, dodać jabłka. -
4.
KrokDodać cukier, delikatnie skarmelizować i podlać brandy. -
5.
KrokNastępnie dodać imbir, sok jabłkowy i ocet jabłkowy; całość gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut. -
6.
KrokDoprawić i pozostawić do wystygnięcia. -
7.
KrokCiasto cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Jedną połówkę posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na niej łyżeczkę nadzienia i zakryć drugim kółkiem; krawędzie zacisnąć. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty. -
8.
KrokPierożki podawać z plastrami boczku, parmezanem, masłem i chipsami z jabłek. -
Powodzenia życzy

Margit Stabinger
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Kinigerhof w Sexten