Przystawka
Zupa naleśnikowa "frittaten"
Zupa naleśnikowa "frittaten"
Klasyka chłopskiej kuchni: obfita zupa na bazie wołowiny z omletami pokrojonymi w paski.
Martha Thaler
Gospodyni z Zmailer-Hof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
100 gmąki
-
200 mlmleka
-
3jaja
-
2-3 lyzkaszczypiorek, drobno pokrojony
-
sól
-
olej do smażenia
-
800 mlbulionu mięsnego
Przygotowanie - Zupa naleśnikowa "frittaten"
-
1.KrokMąkę, mleko i sól wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać jajka, mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
-
2.KrokNa patelni rozgrzać odrobinę oleju i formować z ciasta małe omlety, aż do zużycia całego ciasta.
-
3.KrokOmlety pozostawić do ostygnięcia, zwinąć w rulon i pokroić w cienkie plasterki. Podawać do gorącego wywaru mięsnego.
-
4.KrokDodać szczypiorek, sól i odstawić na 10 minut.
-
Powodzenia życzy
Martha Thaler
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Zmailer-Hof w Schenna