Przystawka
Serowe szpecle
Serowe szpecle
Knedle z serem, podawane z roztopionym masłem, są nieodmiennie faworytem kuchni południowotyrolskiej.
Jessica Moser
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberpartegger
Składniki
4 osoby
45 MIN.
-
250 mlmleka
-
60 gczosnku (drobno posiekany)
-
300 gknedli
-
2 lyzkaoleju
-
1cebula
-
sól
-
50 gmasła
350
g
sera (ser alpejski , szary ser)
40
g
parmezanu (startego)
60
g
masła (zrumienionego)
4
jaja
4
lyzka
szczypiorku
Przygotowanie - Serowe szpecle
-
1.KrokDo ciasta na knedle wlać gorącego mleka.
-
2.KrokCebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
-
3.KrokPokroić ser w drobną kostkę i wraz z podsmażoną cebulą dodać do ciasta na knedle . Następnie wymieszać masę z jaj, pora, oleju oraz soli i zagnieść ciasto.
-
4.KrokMokrymi rękami formować z ciasta kluseczki i gotować na małym ogniu w dużej ilości osolonej wody przez 8 - 10 minut.
-
5.KrokWyjąć, osączyć i posypać parmezanem.
-
6.KrokPolać na koniec roztopionym masłem, posypać odrobiną szczypiorku i podawać.
-
Powodzenia życzy
Jessica Moser
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Oberpartegger w Villanders