Przystawka
Pierogi z sucharami
Pierogi z sucharami
W zależności od pory roku pierogi mogą być przygotowywane z różnym nadzieniem, takimi jak szpinak, dynia czy ragout z dziczyzny.
Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 osoby
180 MIN.
-
160 gsucharów
-
200 gmąki pszennej
-
3jaja
-
trochę oliwy z oliwek i wody
100
g
dojrzałego sera górskiego
1/2
drobno posiekanej cebuli
drobno posiekany szczypior
sól, pieprz
trochę twardego sera żółtego
roztopionego masła
specku
szczypiorku
Przygotowanie - Pierogi z sucharami
-
1.KrokWymieszać drobno zmielone suchary z mąką i solą, dodać jaja, oliwę z oliwek i wodę (tyle, ile potrzeba) i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godz.
-
2.KrokFarsz: cebulę pokrojoną w kostkę zarumienić na maśle i wymieszać z twarogiem, serem górskim, szczypiorem, solą i pieprzem.
-
3.KrokRozwałkować cienko ciasto, wykroić krążki o średnicy ok. 7 cm, nałożyć farsz do środka, złożyć brzegi i dobrze je skleić.
-
4.KrokPierogi gotować w osolonej wodzie ok. 3-4 min., wyłożyć na talerz i posypać tartym twardym serem, szczypiorem, położyć skrojony w paski speck i polać roztopionym masłem.
-
Powodzenia życzy
Margit Stabinger
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Kinigerhof w Sexten