Przystawka
Kluseczki z czosnkowym pesto
Kluseczki z czosnkowym pesto
Schupfnudeln to alpejska wersja włoskich klusek ziemniaczanych. W tym przepisie spotykają się one z aromatami śródziemnomorskimi.
Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
-
400 gziemniaków (mączystych)
-
100 gmąki pszennej
-
1 lyzkamąki ziemniaczanej
-
2żółtka (jaja od kur z wolnego wybiegu)
-
sól, pieprz, muszkatołowej
100
g
liście czosnku niedźwiedziego
30
g
mielone orzechy laskowe lub piniowe
30
g
tarty twardy ser
6
lyzka
Oliwa z oliwek
pieprz (świeżo zmielony)
pomidory
ząbek czosnku
sól, pieprz
origano, rozmaryn, tymianek
Przygotowanie - Kluseczki z czosnkowym pesto
-
1.KrokZiemniaki ugotować, odstawić i odcedzić.
-
2.KrokWyłożyć na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
-
3.KrokUformować małe kluski, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
-
4.KrokZrumienić krótko na patelni z masłem, dodać pesto z dzikiego czosnku i wymieszać.
-
5.KrokPodawać z twarożkiem i suszonymi pomidorami.
-
6.KrokPomidory przepołowić, wyciąć zieloną szypułkę, posypać przyprawami i wysuszyć w piekarniku w temperaturze 80-100°C.
-
Powodzenia życzy
Margit Stabinger
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Kinigerhof in Sexten