Przystawka
Kluseczki z czosnkowym pesto
Kluseczki z czosnkowym pesto
Schupfnudeln to alpejska wersja włoskich klusek ziemniaczanych. W tym przepisie spotykają się one z aromatami śródziemnomorskimi.

Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
-
400 gziemniaków (mączystych)
-
100 gmąki pszennej
-
1 lyzkamąki ziemniaczanej
-
2żółtka (jaja od kur z wolnego wybiegu)
-
sól, pieprz, muszkatołowej
100
g
liście czosnku niedźwiedziego
30
g
mielone orzechy laskowe lub piniowe
30
g
tarty twardy ser
6
lyzka
Oliwa z oliwek
pieprz (świeżo zmielony)
pomidory
ząbek czosnku
sól, pieprz
origano, rozmaryn, tymianek
Przygotowanie - Kluseczki z czosnkowym pesto
-
1.
KrokZiemniaki ugotować, odstawić i odcedzić. -
2.
KrokWyłożyć na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. -
3.
KrokUformować małe kluski, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. -
4.
KrokZrumienić krótko na patelni z masłem, dodać pesto z dzikiego czosnku i wymieszać. -
5.
KrokPodawać z twarożkiem i suszonymi pomidorami. -
6.
KrokPomidory przepołowić, wyciąć zieloną szypułkę, posypać przyprawami i wysuszyć w piekarniku w temperaturze 80-100°C. -
Powodzenia życzy

Margit Stabinger
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Kinigerhof in Sexten