Przystawka
Swojska zupa z groszkiem ptysiowym
Zapiekanym grochem
Pieczony groch to tradycyjny składnik zupy, zarezerwowany niegdyś dla bogatej klasy społeczeństwa.

Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank Niedermair
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
250 gmąki pszennej
-
2jaja
-
sól
-
125 mlmleka
-
1 odrobinaczystej wódki
-
olej do smażenia
-
1 lgorącego rosołu
Przygotowanie - Swojska zupa z groszkiem ptysiowym
-
1.
KrokMąkę pszenną, jajka, sól, mleko i wódkę dodać do miski i dobrze wymieszać, aż ciasto będzie gęste. -
2.
KrokRozgrzać olej na patelni, kulki ciasta w kształcie grochu rzucać na olej i krótko smażyć na głębokim tłuszczu. -
3.
KrokGroszek ptysiowy wyjąć łyżką cedzakową, odcedzić i ostudzić. Podawać z gorącym wywarem mięsnym. -
Powodzenia życzy

Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Niedermair w Kastelbell/Tschars