Danie glówne
Wołowina na kwaśno
Wołowina na kwaśno
Cienko krojona wołowina jest szczególnie latem niezwykle lekkostrawnym daniem.
Elisabeth Kompatscher
Gospodyni z Fronthof
Składniki
4 osoby
180 MIN.
-
1 kgwołowiny (łopatka)
-
1/2cebula
-
50 gkorzenia selera
-
1marchew
-
1/2pora
-
4ziarnka pieprzu
-
sól
-
1 kgziemniaków
-
1cebula (pokrojona w krążki)
-
50 mlczerwonego octu winnego
-
20 mloliwy z oliwek
Przygotowanie - Wołowina na kwaśno
-
1.KrokWołowinę włożyć do wrzącej wody i gotować przez około 2 godziny.
-
2.KrokCebulę, seler, marchew i por pokroić na kawałki i dodać wraz z ziarnami pieprzu. Zupę dobrze posolić i gotować jeszcze około 45 minut.
-
3.KrokW międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić na ćwiartki i gotować oddzielnie w dużej ilości osolonej wody przez około 30 minut.
-
4.KrokUgotowane mięso wyjąć z zupy, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu razem z gotowanymi ziemniakami.
-
5.KrokNa mięsie ułożyć krążki cebuli i doprawić octem i oliwą.
-
Powodzenia życzy
Elisabeth Kompatscher
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Fronthof w Völs am Schlern