Racuchy z nadzieniem z suszonych gruszek
Racuchy z nadzieniem
Ponieważ gruszki nie przechowują się długo, zawsze były suszone w gospodarstwach rolnych. W postaci suszonej nazywane są "Kloatzen".
Theresia Hofer
Gospodyni z Puntschuhof
Składniki
20-30 sztuk
180 MIN.
-
600 gmąki pszennej typu 00
-
3mąki żytniej
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
-
150śmietany
-
2 lyzeczkasól
-
2 lyzkaoleju sezamowego
-
250 mlmleka
-
2 lolej do smażenia
Suszone gruszki (Kloazenmarmelade)
Przygotowanie - Racuchy z nadzieniem z suszonych gruszek
-
1.KrokVoor de vulling gedroogde peren weken, zachtkoken en passeren en met kaneel en een paar druppels rum verfijnen. Bij de "Kloazenmarmelade" kun je wat pruimen- of frambozenjam doen.
-
2.KrokZe składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto; wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny.
-
3.KrokPołowę rozwałkowanego ciasta posmarować cienką i równomierną warstwą nadzienia. Przykryć drugą połową ciasta; zacisnąć krawędzie.
-
4.KrokCiastko rozwałkować cienko na obsypanym mąką blacie roboczym.
-
5.KrokWycinać kawałki o wielkości 8–12 cm przy użyciu radełka do ciasta.
-
6.KrokRacuchy smażyć z obu stron w gorącym oleju. Racuchy nie powinny być mocno zrumienione.
-
7.KrokWyjąć z patelni i pozostawić, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
-
Powodzenia życzy
Theresia Hofer
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Puntschuhof w Kastelruth