Przystawka
Risotto z dzikimi ziołami
Risotto z dzikimi ziołami
Wiedza o ziołach zawsze była głęboko zakorzeniona w codziennym jadłospisie rodziny rolniczej, co znajduje swoje odzwieciedlenie w regionalnej kuchni.
Johannes Meßner
Gospodarz z Burgerhof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
350 gryżu do risotto
-
1średnia cebula
-
100 gpokrzywy
-
30 gamarant-blad
-
oliwa z oliwek
-
wino
-
bulionu
-
30 g'graukäse' (niet te veel, aangezien de smaak erg dominant is) – eventueel een andere bergkaas
-
masło do połączenia składników
-
1 garscdzikiego tymianku
-
parmezan
Przygotowanie - Risotto z dzikimi ziołami
-
1.KrokPokrzywę zblanszować, liście zerwać z łodyg i pokroić na drobno.
-
2.KrokPokroić na małe kawałki liście amarantusa i zeszklić razem z liśćmi pokrzywy na oliwie z oliwek.
-
3.KrokZalać odrobiną białego wina i pozwolić, aby się zagotowało.
-
4.KrokStopniowo dodawać gorący wywar warzywny i gotować ryż do risotto na wolnym ogniu.
-
5.KrokUgotowany ryż wymieszać w garnku z serem i masłem, dbając koniecznie, aby ryż nie był suchy.
-
6.KrokNa koniec dodać sezonowe dzikie zioła, takie jak liście amarantusa i pokrzywy oraz świeży tymianek. Serwować na talerzu posypane parmezanem.
-
Powodzenia życzy
Johannes Meßner
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Burgerhof w Brixen