Przystawka
Polévka se špekovými knedlíčky
Zupa z knedlami z boczkiem
Pierogi z boczkiem podawane są z reguły w dwóch wariantach: z zupą lub jako niezależne danie.
Johannes Meßner
Gospodarz z Burgerhof
Składniki
4 lidé
75 MIN.
-
500 gtvrdého bílého chleba nakrájeného na malé kostičky (houska na knedlíky)
-
100 gšpeku nakrájeného na malé kostičky
-
350 mlmléka
-
4jaja
-
sůl
-
1 lyzkapšeničné mouky
-
1 lhorkého masového vývaru
-
1/2 peczekszczypiorek, drobno pokrojony
Przygotowanie - Polévka se špekovými knedlíčky
-
1.KrokNakrájený chléb vložte do mísy, rozložte na něj kostičky špeku a posypte pažitkou.
-
2.KrokRoztrzepać mleko, jajka i sól; całość wylać na masę chlebową i wszystkie składniki dobrze wymieszać.
-
3.KrokDodać mąkę pszenną i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
-
4.KrokFormować knedle; w międzyczasie zagotować w garnku wodę z solą. Zmniejszyć ogień i parzyć knedle (ok. 15–20 minut). Po wrzuceniu knedli woda nie powinna się już gotować.
-
5.KrokOhřejte masový vývar a uvařené knedlíčky podávejte v horkém masovém vývaru.
-
Powodzenia życzy
Johannes Meßner
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Burgerhof w Brixen