pieczywo
Soczysta szarlotka
Soczysta szarlotka
Szarlotka, przygotowana nieco inaczej, zaskakuje intensywnym aromatem naturalnie mętnego soku jabłkowego.
Irmi Oberhofer
Gospodyni z Gospodarstwo Burg Latsch
Składniki
1 ciasto (Ø 26 cm)
105 MIN.
-
250 gmąki pszennej lub orkiszowej
-
125 gmasła
-
125 gmiodu akacjowego
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
-
1/2 saszetkaproszku do pieczenia
-
trochę skórki z cytryny
6
dużych smacznych jabłek
750
ml
soku jabłkowego naturalnie mętnego
2
saszetka
budyniu waniliowego
200 - 250
ml
śmietany
1
lyzeczka
cynamonu
Przygotowanie - Soczysta szarlotka
-
1.KrokWłożyć ciasto do okrągłej formy (dokładnie przykrywając dno i brzegi) i wstawić do lodówki.
-
2.KrokWymieszać wszystkie składniki na ciasto, dobrze zagnieść i uformować w duże koło.
-
3.KrokJabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.
-
4.KrokUgotować budyń na soku jabłkowym, dodać plasterki jabłek i nalać do formy do pieczenia.
-
5.KrokPiec ciasto przez 60 minut w temperaturze 180° C.
-
6.KrokUwaga! studzić przez przynajmniej 4 godziny przed wyjęciem z formy.
-
7.KrokNa koniec ubić śmietanę, dodać do niej cynamon i nałożyć na ciasto.
-
8.KrokWskazówka: Ciasto smakuje szczególnie pysznie i świeżo, gdy jest schłodzone!
-
Powodzenia życzy
Irmi Oberhofer
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Burg Latsch w Latsch