pieczywo
Soczysta szarlotka
Soczysta szarlotka
Szarlotka, przygotowana nieco inaczej, zaskakuje intensywnym aromatem naturalnie mętnego soku jabłkowego.
Irmi Oberhofer
Gospodyni z Gospodarstwo Burg Latsch
Składniki
1 ciasto (Ø 26 cm)
105 MIN.
-
250 gmąki pszennej lub orkiszowej
-
125 gmasła
-
125 gmiodu akacjowego
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
-
1/2 saszetkaproszku do pieczenia
-
trochę skórki z cytryny
6
dużych smacznych jabłek
750
ml
soku jabłkowego naturalnie mętnego
2
saszetka
budyniu waniliowego
200 - 250
ml
śmietany
1
lyzeczka
cynamonu
Przygotowanie - Soczysta szarlotka
-
1.
KrokWłożyć ciasto do okrągłej formy (dokładnie przykrywając dno i brzegi) i wstawić do lodówki. -
2.
KrokWymieszać wszystkie składniki na ciasto, dobrze zagnieść i uformować w duże koło. -
3.
KrokJabłka obrać i pokroić w cienkie plastry. -
4.
KrokUgotować budyń na soku jabłkowym, dodać plasterki jabłek i nalać do formy do pieczenia. -
5.
KrokPiec ciasto przez 60 minut w temperaturze 180° C. -
6.
KrokUwaga! studzić przez przynajmniej 4 godziny przed wyjęciem z formy. -
7.
KrokNa koniec ubić śmietanę, dodać do niej cynamon i nałożyć na ciasto. -
8.
KrokWskazówka: Ciasto smakuje szczególnie pysznie i świeżo, gdy jest schłodzone! -
Powodzenia życzy
Irmi Oberhofer
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Burg Latsch w Latsch