Przystawka
Tirtlen (ravioli w lekkiej wersji)
Tirtlen
Tirtlen to tradycyjne pieczywo ze smalcem z kuchni południowotyrolskiej, wywodzące się z dolin Pustertal i Eisacktal.
Paul Huber
Gospodarz z Griesserhof
Składniki
10 sztuk
40 MIN.
- Ciasto:
-
170 gmąki żytniej
-
80 gmąki
-
100 gziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
-
1 lyzkaolej
-
80 mlletniego mleka
-
sól
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
30
g
cebuli
20
g
masła
500
g
szpinaku
150
g
twarogu
parmezan i gałka muszkatołowa do smaku
sól
pieprz
Przygotowanie - Tirtlen (ravioli w lekkiej wersji)
-
1.KrokSkładniki na ciasto połączyć i zagnieść. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka.
-
2.KrokCebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, posypać niewielką ilością mąki i zrumienić.
-
3.KrokSzpinak podgotować i odcisnąć z nadmiaru wody (nie robić ze szpinaku drobnego purée).
-
4.KrokSkładniki nadzienia wymieszać, dodać zrumienioną cebulę i całość doprawić.
-
5.KrokNadzienie wyłożyć na połowę kawałków ciasta; każdy kawałek z nadzieniem przykryć drugim kawałkiem ciasta. Dobrze zacisnąć krawędzie ciasta.
-
6.KrokPierożki smażyć w gorącym tłuszczu; poczekać, aż ociekną z nadmiaru tłuszczu.
-
7.KrokPodawać na ciepło.
-
Powodzenia życzy
Paul Huber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Griesserhof w Vahrn