Przystawka
Tirtlen (ravioli w lekkiej wersji)
Tirtlen
Tirtlen to tradycyjne pieczywo ze smalcem z kuchni południowotyrolskiej, wywodzące się z dolin Pustertal i Eisacktal.

Paul Huber
Gospodarz z Griesserhof
Składniki
10 sztuk
40 MIN.
- Ciasto:
-
170 gmąki żytniej
-
80 gmąki
-
100 gziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
-
1 lyzkaolej
-
80 mlletniego mleka
-
sól
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
30
g
cebuli
20
g
masła
500
g
szpinaku
150
g
twarogu
parmezan i gałka muszkatołowa do smaku
sól
pieprz
Przygotowanie - Tirtlen (ravioli w lekkiej wersji)
-
1.
KrokSkładniki na ciasto połączyć i zagnieść. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka. -
2.
KrokCebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, posypać niewielką ilością mąki i zrumienić. -
3.
KrokSzpinak podgotować i odcisnąć z nadmiaru wody (nie robić ze szpinaku drobnego purée). -
4.
KrokSkładniki nadzienia wymieszać, dodać zrumienioną cebulę i całość doprawić. -
5.
KrokNadzienie wyłożyć na połowę kawałków ciasta; każdy kawałek z nadzieniem przykryć drugim kawałkiem ciasta. Dobrze zacisnąć krawędzie ciasta. -
6.
KrokPierożki smażyć w gorącym tłuszczu; poczekać, aż ociekną z nadmiaru tłuszczu. -
7.
KrokPodawać na ciepło. -
Powodzenia życzy

Paul Huber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Griesserhof w Vahrn