pieczywo
Baton musli
Baton musli
Batonik musli z miodu, suszonych owoców, orzechów i nasion jest idealny jako przekąska podczas górskich wycieczek lub jako podwieczorek.

Paula Kompatscher
Gospodyni z Funtnatscherhof
Składniki
na 30 sztuk
45 MIN.
-
550 gorzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych, orzechów nerkowca (grubo posiekanych)
-
250 gpłatków owsianych, grubo lub świeżo pokruszonych
-
100 grodzynek sułtanek
-
100 gnasion sezamu, siemienia lnianego, nasion chia, pestek dyni
-
50 gmąki razowej
-
250 gsuszonych owoców (morele, gruszki, śliwki, daktyle, żurawina...)
-
szczypta cynamonu
-
5jaja
-
1stołowe miodu
-
1 lyzkastołowa tłuszczu kokosowego (nieobowiązkowo)
Przygotowanie - Baton musli
-
1.
KrokOrzechy, płatki owsiane, rodzynki sułtanki, nasiona, mąkę razową, suszone owoce i cynamon dobrze wymieszać. -
2.
KrokUbić jajka z miodem i dokładnie zmieszać je z orzechami. -
3.
KrokRozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć (1-2 cm grubości). -
4.
KrokPiec w temperaturze 180°C przez ok. 20 min. -
5.
KrokJeszcze ciepłe pokroić na batoniki, pozostawić do ostygnięcia i przechowywać w foremce do ciastek. -
Powodzenia życzy

Paula Kompatscher
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Funtnatscherhof w Völs am Schlern