Przystawka
Rzeżuchowa zupa-krem
Rzeżuchowa zupa-krem
Masz ochotę na zieloną kuchnię? Ta świeża zupa z rzeżuchą ogrodową i śmietaną jest źródłem zdrowa i wyzwala wiosenną witalność.
Elisabeth Mittelberger
Gospodyni z Eichernhof
Składniki
4 osoby
25 MIN.
-
1cebula
-
1ząbek czosnku
-
20 gmasła
-
125 mlbiałego wina
-
500 mlbulionu warzywnego lub wody
-
150 mlśmietany
-
1 garscrzeżuchy
-
1 lyzkamasła
-
sól ziołowa lub zioła wg uznania
-
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie - Rzeżuchowa zupa-krem
-
1.KrokCebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Zalać białym winem i całość zagotować.
-
2.KrokDodać bulion warzywny, wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.
-
3.KrokDodać rzeżuchę i masło, a następnie zmiksować mikserem.
-
4.KrokDoprawić do smaku solą ziołową lub ziołami i pieprzem.
-
5.KrokWskazówka: zupę można doprawić sokiem z cytryny.
-
Powodzenia życzy
Elisabeth Mittelberger
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Eichernhof w Vöran