Deser
Knedle z morelą
Knedle z morelą
Te słodkie knedle z ciasta ziemniaczanego są niesamowitym przysmakiem, zwłaszcza z dodatkiem słynnej moreli z Vinschger.

Johannes Meßner
Gospodarz z Burgerhof
Składniki
4 osoby
40 MIN.
- Składniki na knedle:
-
300 gugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
-
45 gsemoliny z pszenicy durum
-
35 gskrobi ziemniaczanej
-
1żółtko
-
20 gmásla
-
8moreli
masła
cynamonu
cukier (według smaku)
bułka tarta
Przygotowanie - Knedle z morelą
-
1.
KrokUgotować ziemniaki; ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki rozłożyć na blacie roboczym i pozostawić do wystygnięcia. -
2.
KrokRozpuścić masło i razem z grysikiem, skrobią ziemniaczaną i żółtkiem dodać do ziemniaków. Całość wyrobić na gładkie ciasto. -
3.
KrokZ masy lepić knedle; morela powinna być równomiernie otoczona warstwą ciasta o grubości ok. 1,5 cm. -
4.
KrokWodę lekko posolić i zagotować. Knedle gotować ok. 15–20 minut we wrzącej wodzie (woda nie może się gotować). -
5.
KrokAby przygotować zasmażkę, należy rozpuścić masło i dodać do niego cynamon, cukier i bułkę tarą. Całość lekko podsmażyć. -
6.
KrokPołożyć 2 knedle z morelą na talerzu i polać słodką zasmażką; przed podaniem dowolnie udekorować. -
Powodzenia życzy

Johannes Meßner
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Burgerhof w Brixen