Deser
Racuchy z nadzieniem z dżemu
Racuchy z dżemem
Tradycyjne ciasto Kirchtag ma kształt okrągły, kwadratowy lub podłużny. W zależności od pory roku przygotowuje się go z różnymi nadzieniami.

Paul Huber
Gospodarz z Griesserhof
Składniki
4 osoby
75 MIN.
-
500 gmąki
-
2jaja
-
80 gmasła
-
sól
-
mleko do podlania
-
dżem do nadzienia
Przygotowanie - Racuchy z nadzieniem z dżemu
-
1.
KrokWymieszać mąkę z jajkami, dodać roztopione masło, dolać trochę mleka, posolić i całość zagnieść. Uważać, żeby nie dolać za dużo mleka. Ciasto powinno być dość suche. -
2.
KrokWycinać dowolnej wielkości, owalne kawałki ciasta; na środku każdego kawałka kłaść łyżkę dżemu i składać. Krawędzie dociskać radełkiem do ciasta; racuchy smażyć w gorącym tłuszczu -
3.
KrokRacuchy posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło. -
Powodzenia życzy

Paul Huber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Griesserhof w Vahrn