Deser
Naleśniki w kształcie ślimaka (Strauben)
Tyrolskie naleśniki
Straubenduft to Kirchtagsduft, ponieważ to słodkie dzieło sztuki z ciasta choux jest szczególnie popularne na festynach ludowych.
Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 osoby
15 MIN.
-
220 gmąki
-
250 mlmleka
-
3żółtko
-
1 odrobinajabłkówki lub gruszkówki (destylat)
-
trochę cukru waniliowego
-
50 gcukru
-
olej do smażenia
-
cukru pudru
-
dżemu z borówki brusznicy
-
3białek
-
1 szczyptasól
Przygotowanie - Naleśniki w kształcie ślimaka (Strauben)
-
1.KrokWymieszać mąkę z mlekiem, dodać żółtka i kieliszek wódki.
-
2.KrokBiałka ubić z solą, dodać cukier i całość ubić na pianę. Ubite białka delikatnie wymieszać z ciastem.
-
3.KrokW garnku o średnicy ok. 25 cm rozgrzać olej.
-
4.KrokW garnku o średnicy ok. 25 cm rozgrzać olej.
-
5.KrokMet poedersuiker bestrooien en met rodebessenjam serveren.
-
Powodzenia życzy
Margit Stabinger
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Kinigerhof w Sexten