Przystawka
Knedle gryczane
Knedle gryczane
Gryka zapisała się w tradycji gospodarstw rolnych. Nic dziwnego, że "czarna mąka" ma zastosowanie w popularnych pierogach.
Składniki
MIN.
-
200 gczerstwego chleba razowego
-
50 mlmleka (zimnego)
-
2 lyzeczkasól
-
1plaster łagodnego sera gorgonzola
-
1 kgmąki gryczanej (gruboziarnistej)
-
1jajko z wolnego wybiegu
-
3 lyzkaoleju
-
40 gugotowanego szpinaku
-
1/2główka kapusty
-
warzywa cebulowe (według uznania)
-
szczypiorek (według uznania)
-
zimna woda
Przygotowanie - Knedle gryczane
-
1.
KrokPokrojony na małe kawałki czerstwy chleb razowy zalać mlekiem i pozostawić na noc. -
2.
KrokNastępnego dnia pokroić drobno szpinak, kapustę, warzywa cebulowe i szczypiorek. Pokrojone składniki dodać do masy chlebowej. -
3.
KrokDodać olej, jajko i sól; całość dobrze wymieszać. -
4.
KrokDodając zimną wodę, zagniatać ciasto, aż nabierze sprężystej konsystencji. (Zaleca się dodać najpierw tylko trochę wody i w razie potrzeby dolewać więcej wody). -
5.
KrokZagniecione ciasto odstawić na 1 godzinę. -
6.
KrokWilgotnymi dłoniami formować knedle; do środka dodawać po kawałku sera gorgonzola. Ważne jest, aby ciasto dobrze zakrywało ser. -
7.
KrokKnedle gotować w gotującej się, posolonej wodzie przez 20 minut. -
8.
KrokTradycyjnie podawać z zimnym mlekiem i podsmażoną cebulką. Knedle można również serwować polane podrumienionym masłem i posypane parmezanem, z surówką z kiszonej kapusty. Zamiast sera gorgonzola można również użyć drobno pokrojonego boczku. -
Powodzenia życzy