Danie glówne
Stek cielęcy z kurkami
Stek cielęcy z kurkami
Po udanym grzybobraniu, samodzielne zebrane kurki są prawdziwą ucztą w połączeniu z cielęcym stekiem.
Agnes & Peter Gross
Rolnicy z gospodarstwa Rabensteinerhof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
300 gpolędwicy cielęcej
-
sól, pieprz
1/2
kg
świeżych kurek
2
cebula
1
lyzeczka
czosnek
sól, pieprz
250
ml
białego wina
300
ml
sosu z pieczeni
250
ml
śmietany
1
lyzka
mąki
Przygotowanie - Stek cielęcy z kurkami
-
1.KrokPosiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na odrobinie oleju.
-
2.KrokDodać pokrojone kurki, sól i pieprz do smaku, poddusić.
-
3.KrokDodać mąkę, zasmażyć i wymieszać z białym winem.
-
4.KrokNa końcu dodać śmietanę i sos z pieczeni i dusić przez ok. 15 min.
-
5.KrokW międzyczasie podsmażyć steki cielęce na patelni na gorącym oleju, doprawić solą i pieprzem.
-
6.KrokPodawać z sosem z kurek.
-
7.KrokPorada: jako dodatki pasują puree z selerów i marchewka z groszkiem.
-
Powodzenia życzy
Agnes & Peter Gross
Farmáři oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Rabensteinerhof w Sarntal