Danie glówne
Stek cielęcy z kurkami
Stek cielęcy z kurkami
Po udanym grzybobraniu, samodzielne zebrane kurki są prawdziwą ucztą w połączeniu z cielęcym stekiem.

Agnes & Peter Gross
Rolnicy z gospodarstwa Rabensteinerhof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
300 gpolędwicy cielęcej
-
sól, pieprz
1/2
kg
świeżych kurek
2
cebula
1
lyzeczka
czosnek
sól, pieprz
250
ml
białego wina
300
ml
sosu z pieczeni
250
ml
śmietany
1
lyzka
mąki
Przygotowanie - Stek cielęcy z kurkami
-
1.
KrokPosiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na odrobinie oleju. -
2.
KrokDodać pokrojone kurki, sól i pieprz do smaku, poddusić. -
3.
KrokDodać mąkę, zasmażyć i wymieszać z białym winem. -
4.
KrokNa końcu dodać śmietanę i sos z pieczeni i dusić przez ok. 15 min. -
5.
KrokW międzyczasie podsmażyć steki cielęce na patelni na gorącym oleju, doprawić solą i pieprzem. -
6.
KrokPodawać z sosem z kurek. -
7.
KrokPorada: jako dodatki pasują puree z selerów i marchewka z groszkiem. -
Powodzenia życzy

Agnes & Peter Gross
Farmáři oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Rabensteinerhof w Sarntal