pieczywo
Południowotyrolskie świąteczne ciastka z bakaliami (Zelten)
Świąteczne ciastka z bakaliami (Zelten)
Przez długi czas jedynym luksusem dla rolników w okresie świąt Bożego Narodzenia było przygotowanie bułek.
Maria Ganthaler
Gospodyni z Pflanzerhof
Składniki
ok. 30 sztuk
40 MIN.
-
1 kggrubo posiekane orzechy
-
1 kgrodzynki sułtańskie lub suszone winogrona
-
1 kgdrobno posiekane suszone figi
-
150 gcukier
-
2cytryny
-
2pomarańcze
-
2 lyzeczkaanyżu
-
2 lyzeczkaziarna kminku
-
1 lyzeczkamielony cynamon
-
1/2 lyzeczkasproszkowane goździki
-
1 szczyptasól
-
500 mlgrzane wino
150
g
mąki pszennej
100
g
mąki żytniej
25
g
suszone drożdże
1
szczypta
sól
1
lyzka
oleju
połówki orzechów
migdały
wiśnie kandyzowane
woda z cukrem do smarowania
Przygotowanie - Południowotyrolskie świąteczne ciastka z bakaliami (Zelten)
-
1.KrokDzień wcześniej przygotować wszystkie bakalie i owoce, zalać grzanym winem i dobrze wymieszać. Pozostawić do naciągnięcia pod przykryciem w chłodnym miejscu przez noc.
-
2.KrokNastępnego dnia przygotować ciasto drożdżowe: wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrobić ciasto, a następnie pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
-
3.KrokCiasto drożdżowe dodać do mieszanki owoców i bakalii i dokładnie zagnieść. Formować ciastka, a przed pieczeniem posmarować wodą z cukrem. Piec w temperaturze ok. 175° przez 40 minut.
-
4.KrokPo upieczeniu ponownie posmarować wodą z cukrem i udekorować połówkami orzechów, migdałami lub kandyzowanymi wiśniami.
-
5.KrokCiastka dobrze schłodzić (około 24 godziny) i zapakować w folię spożywczą. Pozostawić do naciągnięcia przez co najmniej tydzień.
-
Powodzenia życzy
Maria Ganthaler
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Pflanzerhof w Burgstall