Przystawka
Płaty ciasta z shiitake
Płaty ciasta z shiitake
Pochodzące pierwotnie z Chin i Japonii szlachetne grzyby „zadomowiły” się również w Południowym Tyrolu, nadając liściom gryki niepowtarzalny aromat.
Andreas Kalser & Josef Obkircher
Rolnicy z Kirnig
Składniki
4 osoby
MIN.
-
400 gmąki pszennej
-
200 gmąki gryczanej
-
3jaja
-
2 lyzkasemoliny z pszenicy durum
-
500 gtwardników japońskich
-
2 lyzkaoliwy z oliwek
-
masła
-
sól i pieprz
Przygotowanie - Płaty ciasta z shiitake
-
1.KrokCiasto cienko rozwałkować i wyciąć krążki dowolnej wielkości. Zagotować je al dente w osolonej wodzie przez ok. 2 min.
-
2.KrokW międzyczasie podsmażyć grzyby (niekrojone!) na oliwie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
-
3.KrokKrążki zanurzać w roztopionym maśle i podawać z podsmażonymi grzybami.
-
4.KrokMąkę, jaja i semolinę wymieszać z ciepłą wodą i zagnieść na jednolite ciasto makaronowe.
-
Powodzenia życzy
Andreas Kalser & Josef Obkircher
Rolnicy oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Kirnig w Aldein