Deser
Bożonarodzeniowy mus czekoladowy
Mus czekoladowy
Lekki mus czekoladowy, który dzięki użytym przyprawom wprowadza w świąteczny nastrój.

Verena Komiss
Gospodyni z Neufeldhof
Składniki
4 osoby
90 MIN.
-
200 ggorzkiej czekolady
-
3gruszki
-
90 mlmleka
-
sok z połowy cytryny
-
2 lyzkakawy
-
2 lyzkacukru
-
2 lyzkalikieru morelowego lub malinowego
-
1 saszetkacukru waniliowego
-
szczypta przyprawy do piernika
-
200 mlśmietany
Przygotowanie - Bożonarodzeniowy mus czekoladowy
-
1.
KrokCzekoladę, mleko, kawę, likier i przyprawę do piernika umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. -
2.
KrokWystudzić, dodać ubitą śmietanę i rozdzielić masę na 4 szklanki. -
3.
KrokPrzykryć i wstawić na noc do lodówki. Obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. -
4.
KrokW garnuszku lekko skarmelizować cukier, polać szklanką wody i gotować do pełnego rozpuszczenia się kryształków. -
5.
KrokDodać gruszki, doprawić cukrem waniliowym i zagotować. -
6.
KrokGruszki wystudzić i podawać z musem. -
Powodzenia życzy
