Przystawka
Kopytka ziołowe
Kopytka ziołowe
Szczypta wiosny na talerzu! Idealne danie dla tych, którzy nie mogą się nasycić świeżymi ziołami z ogrodu.

Andrea Müller
Gospodyni z Pirchhof
Składniki
4 osoby
50 MIN.
-
150 gknedli
-
75 gmasła
-
375 mlmleka
-
1 szczyptasól ziołowa
-
1 szczyptagałki muszkatołowej
-
180 gkaszy mannej
-
3jaja
-
4 lyzkapietruszki, szczypiorku, majeranku
-
2 lyzeczkasuszonych ziół
Przygotowanie - Kopytka ziołowe
-
1.
KrokSuchy chleb skrojony w kostki podsmażyć na maśle, a następnie zdjąć z ognia. -
2.
KrokZagotować mleko, dodać sól ziołową oraz gałkę muszkatołową i, ciągle mieszając, stopniowo dosypywać kaszę manną, aż masa zamieni się w kleik. -
3.
KrokKleik z kaszy manny wymieszać z chlebem i siekanymi ziołami i odstawić pod przykryciem na 30 minut. -
4.
KrokMasę uformować w kopytka i gotować w osolonej wodzie na małym ogniu przez 20 minut. -
5.
KrokKopytka podawać z zarumienionym masłem i suszonymi ziołami. -
Powodzenia życzy
