Przystawka
Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty
Klasyk południowotyrolskiej kuchni chłopskiej, który dostarcza również sporej dawki witamin na zimę.
Andrea Müller
Gospodyni z Pirchhof
Składniki
4 osoby
15 MIN.
-
1mała główka zielonej kapusty (około 1/2 kg)
-
kminek
-
sól
-
olej i ocet
Przygotowanie - Surówka z białej kapusty
-
1.KrokUsunąć zewnętrzne liście z główki kapusty. Podzielić kapustę na ćwiartki, a następnie wyciąć głąb a ćwiartki pokroić bardzo cienko (najlepiej skorzystać z malaksera).
-
2.KrokZioła wymieszać w misce z solą, aż stanie się miękka.
-
3.KrokDopiero wtedy połączyć z octem, olejem, kminkiem i sałtka jest gotowa.
-
4.Krok"Wariant: Sałatka z białej kapusty ze speckiem
-
Powodzenia życzy