pieczywo
Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa
Proste i szybkie do wykonania. Ciasto to, wypełnione dobrym dżemem owocowym, jest idealnym dodatkiem do kawy.

Gabi Pichler
Gospodyni z Wernerhof
Składniki
1 rolada
60 MIN.
-
6żółtko
-
100 gcukru
-
6 lyzkagorącej wody
-
wanilia, skórka cytrynowa
-
6białek
-
1 szczyptasól
-
100 gmąki
-
30 gziemniaczanej
-
250 gśmietany
-
swieże jagody lub dżem jagodowy
-
1 szczyptaszczypta cukru do smaku
-
trochę soku z cytryny
Przygotowanie - Rolada biszkoptowa
-
1.
KrokPiekarnik nagrzać do 200°C (z termoobiegiem). -
2.
KrokUbić żółtka, 50 g cukru, wodę i przyprawy, aż ciasto zacznie się delikatnie pienić. -
3.
KrokDaarna de eiwitten met de rest van de suiker en zout stijfslaan. -
4.
KrokDo żółtek dodać trochę ubitej masy białkowej; następnie dodać resztę masy. -
5.
KrokNa koniec dodać przesianą mąkę/mieszankę z mąką ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać. -
6.
KrokCiasto wylać równomiernie na blachę i piec ok. 10 minut (piekarnik wcześniej nagrzać), aż wierzch się zrumieni. -
7.
KrokRoladę pozostawić do wystygnięcia. -
8.
KrokUbić śmietanę. -
9.
KrokUšlehejte smetanu. -
10.
KrokMasę śmietanową równomiernie rozprowadzić na zimnej roladzie; wysypać jagody i całość zwinąć. -
11.
KrokMet poedersuiker bestrooien en klaar! -
12.
KrokWskazówka: zimą zamiast świeżych jagód można użyć dżemu jagodowego. Taka rolada też jest bardzo smaczna. -
Powodzenia życzy

Gabi Pichler
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Wernerhof w Jenesien