pieczywo
Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa
Proste i szybkie do wykonania. Ciasto to, wypełnione dobrym dżemem owocowym, jest idealnym dodatkiem do kawy.
Gabi Pichler
Gospodyni z Wernerhof
Składniki
1 rolada
60 MIN.
-
6żółtko
-
100 gcukru
-
6 lyzkagorącej wody
-
wanilia, skórka cytrynowa
-
6białek
-
1 szczyptasól
-
100 gmąki
-
30 gziemniaczanej
-
250 gśmietany
-
swieże jagody lub dżem jagodowy
-
1 szczyptaszczypta cukru do smaku
-
trochę soku z cytryny
Przygotowanie - Rolada biszkoptowa
-
1.KrokPiekarnik nagrzać do 200°C (z termoobiegiem).
-
2.KrokUbić żółtka, 50 g cukru, wodę i przyprawy, aż ciasto zacznie się delikatnie pienić.
-
3.KrokDaarna de eiwitten met de rest van de suiker en zout stijfslaan.
-
4.KrokDo żółtek dodać trochę ubitej masy białkowej; następnie dodać resztę masy.
-
5.KrokNa koniec dodać przesianą mąkę/mieszankę z mąką ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać.
-
6.KrokCiasto wylać równomiernie na blachę i piec ok. 10 minut (piekarnik wcześniej nagrzać), aż wierzch się zrumieni.
-
7.KrokRoladę pozostawić do wystygnięcia.
-
8.KrokUbić śmietanę.
-
9.KrokUšlehejte smetanu.
-
10.KrokMasę śmietanową równomiernie rozprowadzić na zimnej roladzie; wysypać jagody i całość zwinąć.
-
11.KrokMet poedersuiker bestrooien en klaar!
-
12.KrokWskazówka: zimą zamiast świeżych jagód można użyć dżemu jagodowego. Taka rolada też jest bardzo smaczna.
-
Powodzenia życzy
Gabi Pichler
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Wernerhof w Jenesien