Przystawka
Szpecle jajeczne
Szpecle jajeczne
Zgodnie z powiedzeniem "w lecie myśl o zimie", przepis ten zapewnia zapasy na zimną porę roku.

Annemarie Vallazza
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank Lüch de Survisc
Składniki
6 osoby
30 MIN.
-
400 gmąki pszennej
-
4jaja
-
100 gmąki orkiszowej
1
szczypta
sól
2
lyzka
masła
2
lyzka
śmietany
1
peczek
szczypiorku
250
ml
mleka
Przygotowanie - Szpecle jajeczne
-
1.
KrokMąkę i sól połączyć ze śmietaną i mlekiem, dodać jajka i zagnieść na gładkie, gęste ciasto. -
2.
KrokZagotować dużą ilość mocno osolonej wody. -
3.
KrokZagotować dużą ilość mocno osolonej wody. Ciasto przetrzeć przez prasę do szpecli prosto do wrzącej osolonej wody. -
4.
KrokPrzelać zimną wodą i odsączyć na durszlaku. Roztopić masło na patelni, podgrzać na nim szpecle, podawać z solą i szczypiorkiem -
Powodzenia życzy

Annemarie Vallazza
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Lüch de Survisc w Wengen