Danie glówne
Szarpany omlet gryczany
Szarpany omlet
Riebler to placek z kaszy gryczanej (Schwarzplent). Ten bardzo lubiany deser podawany jest jako danie główne.

Elisabeth Tauferer
Gospodyni z Ebnicherhof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
200 gjabłek, pokrojonych w kostkę
-
200 ggryki (gruboziarnistej)
-
250 mlmleka
-
3jajko od kur z wolnego wybiegu
-
masło do smażenia
-
cukier puder do posypania
-
powidła do dekoracji
Przygotowanie - Szarpany omlet gryczany
-
1.
KrokGrykę wymieszać z mlekiem i odstawić na co najmniej 1 godzinę do napęcznienia. Następnie dodać jajka i sól. -
2.
KrokNa patelni rozpuścić masło, następnie wyłożyć napęczniałą masę; całość podsmażyć do lekkiego zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i szpatułką poszarpać na małe kawałki. -
3.
KrokDodać jabłka i dalej smażyć, aż całość się przyjemnie zrumieni. -
4.
KrokPoszarpany omlet wyłożyć na talerz i posypać cukrem i cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem powideł. -
Powodzenia życzy

Elisabeth Tauferer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Ebnicherhof na Ritten