Danie glówne
Szarpany omlet gryczany
Szarpany omlet
Riebler to placek z kaszy gryczanej (Schwarzplent). Ten bardzo lubiany deser podawany jest jako danie główne.
Elisabeth Tauferer
Gospodyni z Ebnicherhof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
200 gjabłek, pokrojonych w kostkę
-
200 ggryki (gruboziarnistej)
-
250 mlmleka
-
3jajko od kur z wolnego wybiegu
-
masło do smażenia
-
cukier puder do posypania
-
powidła do dekoracji
Przygotowanie - Szarpany omlet gryczany
-
1.KrokGrykę wymieszać z mlekiem i odstawić na co najmniej 1 godzinę do napęcznienia. Następnie dodać jajka i sól.
-
2.KrokNa patelni rozpuścić masło, następnie wyłożyć napęczniałą masę; całość podsmażyć do lekkiego zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i szpatułką poszarpać na małe kawałki.
-
3.KrokDodać jabłka i dalej smażyć, aż całość się przyjemnie zrumieni.
-
4.KrokPoszarpany omlet wyłożyć na talerz i posypać cukrem i cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem powideł.
-
Powodzenia życzy
Elisabeth Tauferer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Ebnicherhof na Ritten