Danie glówne
Ekologiczny kurczak z pieca
Ekologiczny kurczak z pieca
Chrupiący na zewnątrz, delikatny w środku: tak właśnie smakuje grillowany kurczak z regionalnego chowu z wolnego wybiegu.

Brigitte Ainhauser
Gospodyni z Noafhof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
-
1ekologiczny pieczony kurczak (ok. 1,7-2 kg)
-
Mieszanka przypraw (sól, papryka w proszku, rozmaryn, pieprz, odrobina soli ziołowej)
-
masła
Przygotowanie - Ekologiczny kurczak z pieca
-
1.
KrokNatrzeć ekologicznego pieczonego kurczaka wewnątrz i na zewnątrz mieszanką przypraw, również pod skrzydłami. -
2.
KrokPod spód włożyć tackę: ściekający tłuszcz można użyć do posmarowania kurczaka przy użyciu pędzla. -
3.
KrokUmieścić w piekarniku w temperaturze 160°C na górnej półce. -
4.
KrokPod spód włożyć tackę: ściekający tłuszcz można użyć do posmarowania kurczaka przy użyciu pędzla. -
5.
KrokWSKAZÓWKA: Aby uzyskać chrupiącą skórkę, zalecamy posmarowanie kurczaka masłem i grillowanie przez ok. 5 minut przy użyciu funkcji górnego grilla. -
6.
KrokDoskonałym dodatkiem mogą być przypiekane ziemniaki z rozmarynem. -
Powodzenia życzy
