Przystawka
Sałata z dzikimi ziołami
Sałata z dzikimi ziołami
Wiosną wokół gospodarstwa rośnie wiele zielonych dzikich ziół, które dostarczają ważnych witamin po mroźnych zimowych miesiącach.
Christine Schrott
Gospodyni z statku Oberpalwitter
Składniki
1 osoba
10 MIN.
-
1garść liści podagrycznika
-
1garść liści gwiazdnicy
-
1garść liści komosy strzałkowatej
-
1 garscgarść ekspandowanych liści lepnicy
-
1-2 listkiliście krwawnika, bluszczyka kurdybanka, mniszka, liści maliny, przywrotnika, czosnku pospolitego, babki lancetowatej, babki zwyczajnej, przetacznika perskiego, szczawnika
Drobno pocięte liście pokrzywy i krwiściąga lekarskiego
1-3
liście babki lancetowatej (jeszcze nierozwiniętych; smak podobny do pieczarek)
1
garsc
jadalnych kwiatów ozdobnych w zależności od pory roku (kwiatów mniszka, stokrotki itp.)
sól ziołowa do smaku
cytryna do smaku
niewielka ilość oliwy z oliwek
Przygotowanie - Sałata z dzikimi ziołami
-
1.KrokWszystkie zioła i liście umyć, w razie potrzeby porwać na kawałki i ułożyć na talerzu.
-
2.KrokSałatę doprawić solą ziołową oraz skropić cytryną i oliwą z oliwek.
-
3.KrokWskazówka: do sałaty oczywiście można dodać również inne zioła i liście z przydomowego ogródka.
-
Powodzenia życzy
Christine Schrott
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Oberpalwitter w Barbian