Deser
Mus jogurtowo-malinowy
Mus jogurtowo malinowy
Ten mus z malinami, jogurtem i śmietaną można również podawać jako semifreddo.
Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 - 6 osoby
20 MIN.
-
200 gjogurtu naturalnego
-
50 gcukru pudru
-
150 gmalin (świeżych lub ze słoiczka)
-
50 mlsyropu malinowego
-
2 listekżelatyny
-
150 mlśmietany
Przygotowanie - Mus jogurtowo-malinowy
-
1.KrokJogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem, drobno przetartymi malinami oraz połową syropu.
-
2.KrokResztę syropu podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę i dodać do kremu jogurtowo-malinowego.
-
3.KrokOdstawić do wystygnięcia i, gdy tylko całość zacznie się ścinać, delikatnie wmieszać z ubitą śmietanę. Przełożyć do blaszki i odstawić do schłodzenia, aż mus zgęstnieje.
-
Powodzenia życzy
Margit Stabinger
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Kinigerhof w Sexten