Spizarnia
Chutney z pigwy
Chutney z pigwy
Pigwa jest prawie zapomnianym owocem. W stanie surowym owoce są niejadalne, ale jako chutney przypominają w smaku jabłka, gruszki i cytryny.
Evi Messner
Gospodyni z Rielinger-Hof
Składniki
2 duże słoiki
60 MIN.
-
1 kgpigwy, umytej, odpestkowanej i grubo poszatkowanej
-
500 gcukru
-
200 mlocet jabłkowy
-
200 mlsoku jabłkowego
-
pieprz i peperoncino do smaku
Przygotowanie - Chutney z pigwy
-
1.KrokW garnku skarmelizować cukier. Dolać szklankę octu jabłkowego i następnie szklankę soku jabłkowego; gotować do rozpuszczenia cukru (mogą tworzyć się grudki).
-
2.KrokDodać pigwę.
-
3.KrokDoprawić pieprzem i peperoncino. W razie potrzeby dolać więcej soku jabłkowego.
-
4.KrokCałość gotować ok. 5 minut i przelać do słoików.
-
Powodzenia życzy
Evi Messner
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Rielinger-Hof na Ritten/Siffian