Danie glówne
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
W tym ujmującym daniu z doliny Pustertal kapustę kiszoną podaje się w zestawieniu z pieczonym ciastem ziemniaczanym.

Jessica Moser
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberpartegger
Składniki
4 osoby
120 MIN.
-
600 gmączystych ziemniaków
-
2żółtko
-
2 lyzkaroztopionego masła
-
400 gmąki
-
1 szczyptasól
-
olej do smażenia
-
500 gugotowanej kiszonej kapusty
Przygotowanie - Placki ziemniaczane
-
1.
KrokZiemniaki ugotować, przecedzić i ostudzić. -
2.
KrokDodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól i zagnieść na ciasto. -
3.
KrokRozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 2 mm, odrywać okrągłe duże płaty (ok. 8 cm) i rozłożyć na ściereczce. Smażyć zanurzone w gorącym oleju na złoty kolor. -
4.
KrokDokładnie odsączyć na papierze kuchennym i podawać na gorąco z kapustą. -
Powodzenia życzy

Jessica Moser
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Oberpartegger w Villanders