&noscript=1 /> Chleb chłopski z bakaliami - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

pieczywo

Chleb chłopski z bakaliami

Chleb chłopski z bakaliami

Jest to przepis na słodki chleb, który roztacza w kuchni wyjątkowy zapach i najlepiej smakuje posmarowany masłem.
Verena Komiss
Gospodyni z Neufeldhof
Składniki
1 chleba
180 MIN.
  • 250 ml
    wody
  • 250 ml
    mleka
  • 35 g
    masła
  • 40 g
    drożdży
  • 400 g
    suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
  • 500 g
    mąki
  • 250 g
    mąki żytniej
  • 20 g
    sól
  • 10 g
    cukru
  • 1/2 lyzeczka
    cynamonu
  • 50 g
    orzechów włoskich
Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - Chleb chłopski z bakaliami
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Wodę, mleko, masło i drożdże wymieszać i lekko podgrzać.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Suszone owoce pokroić na średnie kawałki i krótko zagotować w 1 l wody, odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Mąkę z solą i cukrem dodać do ogrzanego mleka z drożdżami i dobrze wymieszać.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Dodać ostudzone suszone owoce z cynamonem i orzechami. Całość odstawić w przykrytej misce na ok 2 godz., aby masa wyrosłą.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Wyłożyć do dowolnej formy, piec ok. 30 min. w 175° C.
  •  
    Powodzenia życzy
Verena Komiss
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Neufeldhof w Bolzano
Więcej przepisów

Zasmakowało Ci?