pieczywo
Jablečný štrúdl
Jablečný štrúdl
W Południowym Tyrolu strudel jabłkowy tradycyjnie przyrządza się z kruchego ciasta i lokalnych jabłek. Jest to idealny dodatek do kawy.

Andrea Müller
Gospodyni z Pirchhof
Składniki
2 štrúdl
75 MIN.
- Na kruche ciasto:
-
10 - 12 gjablek
-
1 saszetkaprášku do pečiva
-
4vejce
-
180 grozinek
-
200 grum (w zależności od upodobań)
-
1 opakowanievanilkového cukru
-
cukru
-
cukru waniliowego
mleko do posmarowania
Przygotowanie - Jablečný štrúdl
-
1.
KrokMouku, pečící prášek, vejce, margarín, cukr a vanilkový cukr smíchejte a vytvořte hladké těsto. Nechejte ho asi půl hodiny odpočívat. -
2.
KrokPřipravte náplň - oloupejte jablka, nařežte je na malé kousky a smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a s rozinkami. Podle libosti je možné přidat rum. -
3.
KrokNastępnie podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować, a potem rozłożyć nadzienie. Na koniec strudel posmarować zimnym mlekiem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C. -
4.
KrokJeště teplý štrúdl posypete práškovým cukrem a servírujte například s vanilkovým přelivem. -
Powodzenia życzy
