Deser
Jabłkowe tiramisù
Jabłkowe tiramisù
Południowotyrolska interpretacja włoskiego klasyka – bez kofeiny, za to z soczystymi jabłkami.

Waltraud Ladurner Pixner
Gospodyni z Gasserhof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
-
2jabłka
-
3jaja
-
200 mlsoku jabłkowego
-
120 gcukru
-
15 gcukru
-
120 gmąki
-
2 lyzkasoku z cytryny
-
1 szczyptasól
-
1 lyzkalikieru morelowego
125
g
serka mascarpone
125
g
jogurtu naturalnego
30
g
cukru
100
ml
śmietany
2
lyzka
adwokata
Przygotowanie - Jabłkowe tiramisù
-
1.
KrokWymieszać i ubić jaja, cukier i sól, dodając stopniowo mąkę. Zapiekać w ok. 180° C przez 7 minut. -
2.
KrokObrać jabłka, pokroić w kostkę, podgotować do miękkości w soku jabłkowym i doprawić cukrem, sokiem cytrynowym i likierem morelowym. -
3.
KrokKrem: serek mascarpone, jogurt i cukier połączyć i dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i wymieszać z likierem i kremem. -
4.
KrokPowycinać koła ze spodu biszkoptowego. Ułożyć w pucharku warstwami biszkopt, kawałki jabłek i krem. -
Powodzenia życzy

Waltraud Ladurner Pixner
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Gasserhof w Kuens