pieczywo
Chleb z orzechami włoskimi
Chleb z orzechami włoskimi
Centralne miejsce w wielu gospodarstwach: drzewo orzechowe. Po rozdrobnieniu pożywnych owoców można z nich przygotować pyszną kanapkę śniadaniową.

Franz Weifner
Gospodarz z Roanerhof
Składniki
10 bochenków
120 MIN.
- Składniki na zaczyn drożdżowy:
-
200 gmąki pszennej tortowej
-
ca. 100 mlletniej wody
-
ca. 1 gświeżych drożdży
300
g
mąki pszennej tortowej
300
g
mąki żytniej, drobnej
200
g
mąki żytniej razowej
200
g
orzechów włoskich
900
ml
letniej wody
24
g
świeżych drożdży
5
g
cukru
20
g
sól
Przygotowanie - Chleb z orzechami włoskimi
-
1.
KrokNajpierw przygotować zaczyn drożdżowy: wymieszać 1 g drożdży z 100 ml wody w 200 g mąki pszennej. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze ok. 24°C na co najmniej 5, a najlepiej 10 godzin. -
2.
KrokResztę mąki włożyć do miski, a drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie, dobrze wymieszać z mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. -
3.
KrokDodać orzechy włoskie, sól i drożdżowy zaczyn i energicznie mieszać przez 10 min. -
4.
KrokPrzykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. -
5.
KrokNa posypanej mąką powierzchni roboczej uformować 10 długich nitek i ułożyć na blasze do pieczenia. -
6.
KrokOdstawić ponownie na 20 minut i piec w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. -
Powodzenia życzy
