Danie glówne
Chłopska patelnia
Chłopska patelnia
W przeciwieństwie do Herrengröstl, w potrawie Bauerngröstl zamiast cielęciny stosuje się wołowinę z chowu uwzględniającego dobrostan zwierząt.

Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
400 ggotowanej wołowiny
-
1/2liść laurowy
-
300 gziemniaków (woskowych)
-
1/2 lyzeczkamajeranku
-
1cebula drobno posiekana
-
sól, pieprz
-
2 lyzkaoleju
-
40 gmasła
-
200 mlbulionu mięsnego
-
pietruszki
Przygotowanie - Chłopska patelnia
-
1.
KrokZiemniaki ugotować w skórce, obrać jeszcze gorące, ostudzić, a następnie pokroić w plasterki. -
2.
KrokRozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę. -
3.
KrokPokroić ugotowaną wołowinę, wrzucić na patelnię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. -
4.
KrokDodać majeranek, liść laurowy oraz ziemniaki i wszystko dobrze podsmażyć, dodać masło. -
5.
KrokWlać odrobinę zupy, zamieszać, podawać. -
Powodzenia życzy

Margit Stabinger
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Kinigerhof w Sexten