Danie glówne
Chłopska patelnia
Chłopska patelnia
W przeciwieństwie do Herrengröstl, w potrawie Bauerngröstl zamiast cielęciny stosuje się wołowinę z chowu uwzględniającego dobrostan zwierząt.
Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
400 ggotowanej wołowiny
-
1/2liść laurowy
-
300 gziemniaków (woskowych)
-
1/2 lyzeczkamajeranku
-
1cebula drobno posiekana
-
sól, pieprz
-
2 lyzkaoleju
-
40 gmasła
-
200 mlbulionu mięsnego
-
pietruszki
Przygotowanie - Chłopska patelnia
-
1.KrokZiemniaki ugotować w skórce, obrać jeszcze gorące, ostudzić, a następnie pokroić w plasterki.
-
2.KrokRozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę.
-
3.KrokPokroić ugotowaną wołowinę, wrzucić na patelnię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
-
4.KrokDodać majeranek, liść laurowy oraz ziemniaki i wszystko dobrze podsmażyć, dodać masło.
-
5.KrokWlać odrobinę zupy, zamieszać, podawać.
-
Powodzenia życzy
Margit Stabinger
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Kinigerhof w Sexten